Čak 30 zemalja povlači priznanje Kosova!

Albanci preko noći izgubili podršku čak 30 država! Zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa tzv. Kosovom, a mnoge od njih će i povući priznanje lažne države, potvrdio je juče ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan!

Taj zahtev napisao je ministar spoljnih Palestine Rijad el Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK-a.

Kako je obrazložio El Malki, odnose treba prekinuti jer tzv. Kosovo svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava.

Ako bi članice OIK-a prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila s velikim gubitkom podrške jer je nezavisnost tzv. Kosova priznalo 30 od 57 zemalja, koliko ih ima u toj organizaciji, a koje bi to priznanje, prema rečima ambasadora Nabhana, sada mogle da povuku.

On je rekao da su odluku Prištine da otvori predstavništvo u Jerusalimu osudile sve zemlje članice Arapske lige i OIS, ali da bi trebalo preduzeti konkretne korake da bi vlada u Prištini znala kako treba da se ponaša na međunarodnoj sceni.

– Prekid saradnje, tj. zamrzavanje saradnje moglo bi da znači zatvaranje ambasada ukoliko ih imaju u Prištini ili ako imaju neke ugovore, da ih stavljaju na led. To znači dosta toga – izjavio je Nabhan.

Upitan da li bi to moglo da znači povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ambasador je odgovorio potvrdno i rekao da i to dolazi u obzir.

– Ukoliko Kosovo insistira na tome što radi, to sigurno sledi. To je drugi korak – rekao je ambasador.

Govoreći o stavu Palestine po pitanju priznanja Kosova, on je kazao da je i dalje isti i da ta zemlja ne priznaje Kosovo.

– Mi priznajemo rezoluciju 1244 i priznajemo Srbiju u granicama koje su definisane u toj rezoluciji. Prema tome, mi još uvek ne priznajemo Kosovo i to nećemo učiniti u skorije vreme – istakao je ambasador Nabhan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *