Čačanske rakije bez konkurencije

Na prvom Šumadijskom festivalu rakije koji je prošle nedelje održan u Kragujevcu apsolutni pobednik u proizvodnji ovog žestokog pića je Minićeva kuća rakije iz Donje Trepče kod Čačka. Srebrano odličje otišlo je u čačansko selo Prislonicu u ruke Mila Tice, koji takođe veoma uspešno već godinama proizvodi šljivovicu I druge vrste voćnih rakija.

Mile Tica, proizvođač rakije iz Prislonice

Cane Minić iz Donje Trepče kod Čačka proizvodnjom rakije bavi se decenijama. Osim šljivove prepečenice bavi se proizvodnjom i ostalih voćnih rakija. Počasno mesto u njegovom podrumu zauzima šljivovica iz 1941. godine I zato ovom čoveku nije mu bilo teško da izabere onu koju će kragujevačkom žiriju poslati na ocenjivanje. Svaka rodna godina dala mu je odlične rakije, a nagrada iz Kragujevca je samo jedna u nizu.

Mile Tica sa ekipom INFO 24 gradira prepečenicu

“Ako smo se okupili svi iz Srbije, dobiti zvanje apsolutni šampion zaista prija. Čast je biti najbolji među profesionalcima. Mnoge sam nagrade dobio, ovoj se nisam nadao, ali desilo se. Ovogas puta rakija iz 1990. je dobila to priznanje” izjavio je Cane Minić, proizvođač rakije iz Donje Trepče.

Voćne rakije proizvođača Mila Tice iz čačanske Prislonice poslednjih godina sve više okupiraju pažnju ljubitelja ove vrste žestokih pića. I ako postoje savremene destilerije za koje su se mnogi opredelili, on rakiju dobija isključivo na tradicionalan način iz starinskog lampeka. Kragujevačćko srebro je dobio za šljivovu prepečenicu koja je kupaž više sorata šljive.

Mile Tica, proizvođač rakije iz Prislonice

“Na ovom festivalu su učestvovali samo registrovani proizvođači rakija I konkurencija je bila veoma jaka, bilo nas je iz svih krajeva Srbije. Ponosan sam što sam za svoju “Sokolovu suzu” dobio srebrnu medalju na jednom takvim takmičenju. Još uvek sam pod utiscima odlične organizacije tog takmičenja”, kaže Mile Tica, proizvođač rakije iz Prislonice.

Na ovoj manifestaciji, kvalitet je odmerilo više od 30 najboljih registrovanih proizvođača rakije iz cele Srbije. Apsolutni pobednik je Minićeva kuća rakije iz Donje Trepče za rakiju od šljive. Organizatori su nagradili I najbolje proizvođače ostalih voćnih rakija. Šampion u grupi rakija od kajsija je Podrum Nedeljković iz Latkovca kod Aleksandrovca, dok je brend Rakija iz Rakije iz Gledića kod Kraljeva nosilac je iste titule, ali za rakiju od kruške.

Mile Tica Lampek

Destilerija Braća Tomašević iz Prijepolja je nosilac dve šampionske titule, u grupi rakija od dunje i u grupi rakija od jabuke. Za najbolju rakiju od grožđa, proglašena je lozovača beogradske destilerije Pruna.

Gordana Injac / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *