Budžet za 2020. godinu milijardu i 134 miliona dinara

32. sednica Opštinskog veća

Na 32. sednici Opštinskog veća, održanoj u subotu 14. decembra, glavna tačka dvenog reda odnosila se na nacrt Oduke o budžetu za 2020. godinu. Posle disusija, jednoglasno je podržan predloženi nacrt budžeta pa će se on naći na narednoj sednici Skupštine opštine koja će se održati 20. decembra.

Opštinski budžet za 2020. godinu planuran je u ukupnom iznosu od  1.134,784000,00 dinara. O se sastoji od od ukupnih prihoda i primanja, koji se zajedno sa ostalilim izvorima finasiranja korisnika budžetskih sredstava i prenetih neutrošenih sredstava, utvrđuje u pomenutom iznosu. Budžet će se ostvarivati iz ustupljenih i izvornih prihoda i primanja, nenamenskih i namenskih transfera iz budžeta Republike Srbije, sredstava iz sopstvenih prihoda budžetskih korisnika i neutrošenih sredstava iz prethodnih godina. Sredstva tekuće budžetske rezerve planirana su u iznosz od 20 miliona dinara, a sredstva stalne budžetske rezerve iznose 4,5 miliona dinara.

Budžetom smo planirali sve ono što smo najavili. Rekonstrukcija Trga ide svojim tokom i biće plaćena iduće godine. Opredelili smo i sredstva za nastavak rekonstrukcije Glavne ulice od Trga do Ulice Braće Ninčića. Završili smo projektnu dokumentaciju za Ulicu Rajka Tadića i budžetom predvideli njenu gradnju. Dobićemo i deo sredstava od Ministarstva privrede jer je to ulica između dve poslovne zone. U tom delu regulisaćemo i parking i trotoare. Uvođenjem parkinga, uvešće se red u saobraćaju. Imaćemo sredstava i za Ulicu Vuka Karasžića. Komunalno preduzeće je preuzelo obavezu da reše pitanje instalacija u toj ulici, a biće urađeni i trotoari – kaže prvi čovek opštine Radomir Filipović.

Značajna sredstva predviđena su za asfalt. Prema rečima predsednika Filipovića, u tu svrhu nanenjeno je 100 miliona dinara pa se očekuje da će biti preko 40 kilometara asfalta što ranije nikad to nije bilo.

Detalj sa 32. sednice Opštinskog veća

Najvažnije je da imamo stabilan budžet. Nikad neću zaboraviti kako je bilo 2014. godina kada sam došao na mesto predsednika opštine. Zatekao sam ogroman dug od 600 miliona dinara. Potom su usledile katastrofalne poplave  pa je budžet bio u teškom stanju i nije se moglo odgovoriti obavezama. Čak nismo mogli da isplaćujemo đačke i studentske stipendije kao ni naknade porodiljama. Sada to činimo lako i bez problema. Gledaćemo da se narednih godina sredstva za te svrhe povećavaju – naglasio je predsednik Filipović.

Većnici su razmatrali i usvojili  programe poslovanja javnih preduzeća JKP „12. septembar“, BB TERM za 2020. godinu kao i planove rada Turističke oranizacija „Tara-Drina“ i Centra za socijalni rad.

Direktor Turističke ortganizacije Tara-Drina Dejan Mlađenović, između ostalog, obavestio je Opštinsko veće da su počeli radovi na zameni parketa u Gradskoj hali i da će poslovi biti završeni do 1. februara.  Biče urađen mokri čvor, podtribinski deo i tribinski deo gde će se koristiti epoksidna masa. Najavio je gradnju tri dečja igrališta u Lugu, postavlannje video nadzora,  osveženje podloge na terenu sa veštačkom travom i onom sa prirodnom travom, Takođe je najavio organizaciju brojnih turističkih sadržaja.

Detalj sa 32. sednice Opštinskog veća

Direktor BB TERM Predrag Anđić najavio je proširenje delatnosti tako što će tom preduzeću pripasti posao otvranja parkinga i gazdovanje njime. Istako je uštede koje se ostvaruju i najavio da se  radi na pripremnim poslovima za potrebe gradnje toplane na bio masu.

M. Andrić / Zlatiborske Noivne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *