Budžet Grada Užica za 2021. godinu oko 3 milijarde dinara

Konačan predlog budžeta grada Užica za 2021. godinu naći će se pred odbornicima Skupštine grada Užica već sredinom decembra. Predlog predviđa da budžet za sledeću godinu bude na nivou od oko 3 milijarde dinara.

 Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije  naveo je da,  u uslovima pandemije imajući u vidu budžet za prethodnu godinu,  smatra da je to jedan dobar i realan predlog.

„Sa ovim sredstvima moći da obezbedimo normalno funkcionisanje našeg grada, finansiranje svih onih nadležnosti i potreba koji se svake godine finansiraju iz gradskog budžeta. Ono što je važno da će ovakav budžet obezbediti dalji razvoj grada”, navodi Petković i dodaje:

Miodrag Petković, član veća zadužen za finansije

„Ideja je da se iduće godine podrže projekti koji su važni za naše sugrađane u ovim vremenima. U planu je da se 50 miliona dinara izdvoji za projekat rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice i Opšte bolnice Užice. Takođe, iz oblasti javnog zdravlja finansiraćemo iz budžeta sve ono što je važno za rekonstrukciju postojećih objekata iz oblasti zdravlja, kao što je prelaz Doma zdravlja na gasnu kotlarnicu. Predlog je da iz budžeta za 2021. godinu sufinansiramo i taj projekat, a dobar deo sredstava obezbediće i Vlada Republike Srbije. Ono što je svim našim sugrađanima važno i prioritet je da nastavimo finansiranje subvencija u oblasti energetske efikasnosti koji značajno doprinosi smanjenju aerozagađenosti kao jednom od glavnim prioriteta u našem gradu. Ovim nacrtom smo predložili da to bude 40 miliona dinara, isti iznos koji je izdvojen i za prethodnu godinu”.

Budžetom će se podržati i rad ustanova koje su okrenute  najmlađim sugrađanima, kao što je Predškolska ustanova i biće opredeljeno  dovoljno novca za poslovanje iste. U planu  je ulazak u dalje širenje, modernizaciju i rekonstrukciju kapaciteta  Predškolske ustanove sa krajnjim ciljem da u narednih nekoliko godina svako užičko dete ima mesto u vrtiću. Takođe, opredeliće se i  ona sredstva koja su potrebna za finansiranje ustanova osnovnog, srednjeg obrazovanja, kao i dodatna sredstva koja se tiču investicija u proširenje i modernizaciju ovih ustanova, s tim što se očekuje  i podrška Vlade, onako dobra kao što je grad Užice imao u prethodnom periodu.

“Ideja je da sve dobre usluge i mere u oblasti socijalne politike nastavimo, pokušaćemo i verujem da ćemo uspeti, da povećamo davanja koji se tiču i podršci materinstvu i rađanju dece ono što je u nadležnosti lokalne samouprave, naravno dominantu podršku daje država, ali smo i mi izdvajali značajna sredstva i planiramo u narednoj godini da ta sredstva u budžetu uvećamo. Pokušaćemo da ne umanjujemo značajno budžet za sport. Treba istaći da smo mi kako u prethodnom tako i u narednom periodu okrenuti ka unapređenju sportske infrastrukture. Imali smo i imaćemo u narednom periodu značajna ulaganja u ovom sektoru. Siguran sam da nećemo umanjivati budžet za poljoprivredu, predlog je da se nekoliko procenata uveća budžet koji se odnosi na mere direktnih subvencija od strane Grada našim poljoprivrednim proizvođačima”, kaže Miodrag Petković, clan Gradskog veća zadužen za finansije.

Grad je u 2020. godini značajna sredstva ulagao u turizam, iako je to jedna od grana koja je najteže pogođenja pandemijom, a plan je da se i za narednu godinu u budžetom  opredele  značajna sredstva za razvoj projekata u oblasti turizma. Pre svega u planu je nastavak rekonstrukcije Starog grada i početne radnje vezano za izgradnju mosta koji će povezati lokaciju Starog grada sa postojećom magistralom.

“Ovakav budžet od nešto više od 3 milijarde dinara, pored redovnog funkcionisanja i izdvajanja sredstva koja su uobičajena svake godine, otvara i ima značajan prostor za sve one projekte u oblasti infrastukture koje treba da realizujemo u narednom periodu i upravo smo ovim predlogom budžeta okrenuti ka tom cilju. Jedan od glavnih problema u našem gradu, pored aerozagađenja jeste nedostatak parking mesta i planiramo da u budžetu za sledeću godinu se ozbiljnije bavimo rešavanjem ovog pitanja. U planu je da u narednoj godini uđemo u proces izgradnje novih garaža na dve lokacije, verovatno će to biti modelom javnog-privatnog partnerstva. Biće dovoljno sredstva i za izgradnju i rekonstrukciju gradskih i seoskih puteva.

U narednoj godini planiramo početak realizacije projekta izgradnje novog kružnog toka na raskrsnici kod Narodnog muzeja. Ovim budžetom smo opredelili sredstva koja će biti podrška pre svega poslovnoj infrastrukturi odnosno onim projektima koji bi trebalo da dobiju na značaju u narednom periodu. Sasvim sigurno krajem naredne godine stiže i auto-put do Požege, to znači da ćemo u narednim godinama biti u situaciji da imamo i nove investicije. Moramo biti spremni za naredni period, ali takođe moramo biti spremni da damo podršku i za opstanak, ali i razvoj postojećih veliki, srednjih i malih privrednih subjekata koji u najvećem delu pune naš budžet”, navodi Petković.

U narednoj godini u planu je početak realizacije projekta malog otvorenog bazena na Gradskoj plaži, namenjenog  najmlađim sugrađanima i za te namene iz gradskog budžeta opredeljeno je 20 miliona dinara.

“Ništa manje nećemo biti posvećeni ni nastavku izgradnje komunalne infrastukture, tu pre svega mislimo na razvoj vodovodne mreže, na nastavak projekata izgradnje kanalizacije u onim delovima grada gde je to najurgentnije kao što je Turica i Bela Zemlja.

Takođe, biće obezbeđeno dovoljno sredstava da se Grad redovno čisti i održava. Očekujemo da pored budžeta Grada koji je po našim procenama u ovom momentu realan, da ćemo kao što smo u prethodnim godinama, imati značajnu podršku od Vlade Republike Srbije.

Svake godine izdvajamo sredstva za ove oblasti, za ove namene, pre sve u okviru nekih postojećih i realnih sredstava želimo na ovaj način još jednom da saslušamo naše građane. Ovo je prilika da do 01. decembra sugrađani putem aplikacija na gradskom sajtu Zajedno do dobrih odluka upute predlog i komentare na nacrt budžeta i iskažu svoje mišljenje o tome šta su prioriteti za naš grad u narednom periodu. Siguran sam da nećemo moći na sve potrebe da odgovorimo, kao i da nećemo rešiti sve probleme u narednoj godini, ali isto tako sam siguran da što nas više bude učestvovalo možemo dati kvalitetnije predloge, možemo doći do pravih suštinskih prioriteta za grad i učiniti ga boljim mestom za život. Svaki predlog koji bude poslat, bilo da je reč o nekom velikom projektu ili malom, biće detaljno analiziran. Izveštaj i mišljenja o tim predlozima biće dostupni i građani će dobiti povratne informacije vezano za to”, kaže Petković.

INFO 24 / Grad Užice / Foto: Grad Užice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet