Brnabić: Zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemijsku situaciju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da mere ne mogu biti iste kada imate vakcinu i kada nemate vakcinu, “zato što to praktično znači da vi u vakcinu ne verujete”. Poručila je da će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet – na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo.

Brnabić je rekla da ovo nije najteža epidemijska situacija, bez obzira na to što je broj novozaraženih bio najveći 29. septembra.

“Sa ovim brojevima zahvaljujući vakcinaciji nemamo najtežu epidemijsku situaciju u bolnicama. Tada smo imali mnogo više hospitalizovanih. Mi vidimo učinak vakcinacije”, rekla je Brnabić.

Brnabić je objasnila da će pandemija prestati na jedan od dva načina.

“Mi moramo da pričamo o ličnoj odgovornosti, građanskoj solidarnosti, o potrebi da se vakcinišemo, zato što će pandemija prestati ili kada postignemo kolektivni imunitet na način da se svi zarazimo ili na način da se svi vakcinišemo. Dakle, jedno od ta dva”, poručila je Brnabić.

Upitana zašto na sednici Kriznog štaba nisu donete nove mere, rekla da je da bi u tom slučaju svi pričali o restriktivni merama, o tome da li kafići rade do 17.00 časova ili ne rade, a odmah kada bi popustili mere, ponovo bi se popeo broj novozaraženih i ponovo bi imali problem u bolnicama.

“Mi danas pričamo samo i isključivo o vakcinaciji, zato što je vakcinacija jedini spas. To jeste lek koji mi imamo, velika prednost u odnosu na to kako je bilo u prethodnim talasima”, istakla je Brnabić.

Najavila da će na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom ponovo početi emitovanje spotova o vakcinaciji.

“Juče je grad Beograd pokrenuo još jednu kampanju o vakcinaciji. O tim stvarima moramo da pričamo da bismo pokazali da vakcinacijija zaista radi i da imamo dobre primere koje treba slediti”, napomenula je Brnabić.

Što se tiče eventualnog uvođenja obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika, ističe da je gledala statistike i da ona može i želi da priča o tome šta je moguće u realnom životu.

“Ne želim da pričam o merama koje su marketinške, samo da bi one lepo zvučale”, istakla je Brnabić.

“Postoje u ovom trenutku tri vakcinacije zdravstvenih radnika – protiv hepatitisa, protiv sezonskog gripa i MMR vakcina. Najviše od ovoga što smo dostigli u vakcinaciji jeste protiv hepatitisa, oko 50 odsto”, navodi Brnabić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *