Brnabić: Vlada učinila puno na poboljšanju položaja radnika

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je na tri ključne oblasti u kojima Vlada popravlja položaj radnika, a to su povećanje broja zaposlenih, poboljšanje materijalnog statusa, odnosno plata radnika i kontinuitet socijalnog dijaloga.

Brnabić je, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 120 godina postojanja Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakla da je za prethodnih 10 godina povećan broj zaposlenih za oko pola miliona, a prosečna plata sa oko 330 na 718 evra.

Sve je manje onih koji o Srbiji govore kao o zemlji jeftine radne snage, a ni strani investitori ne dolaze u Srbiju zbog toga. Ako je ranije i bilo takvih investitora, oni odlaze iz naše zemlje, a dolaze oni koje privlači kvalitetna i obrazovana radna snaga, kao i dobri uslovi poslovanja, poručila je premijerka.

Ona je napomenula da i u Vladi nisu sasvim zadovoljni učinjenim, ali da misle da su ipak uradili dosta i otvorili puno novih radnih mesta.

Cilj nam je da 2026. godine prosečna zarada bude 1.000 evra i na dobrom smo putu da to uradimo, rekla je Brnabić i dodala da bi prosečna plata na kraju ove godine trebalo da bude oko 820 evra.

Premijerka je, kada je reč o minimalnoj zaradi, podsetila na to da je 2010. godine ona iznosila samo 15.747 dinara, a da je sada 40.020 dinara.

Možda je minimalac mogao biti i veći, ali bi onda skočila nezaposlenost i to značajno, kao i zaposlenost u sivoj zoni, ukazala je ona.

Brnabić je najavila da će Vlada i dalje raditi na povećanju zaposlenosti, davati subvencije koje je pospešuju i organizovati obuke za ljude koji hoće da se dokvalifikuju i prekvalifikuju.

Akademiji, pod sloganom “Istorija je putokaz, budućnost je put”, prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar prosvete Branko Ružić, predsednici drugih sindikata kao i više međunarodnih sindikalnih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *