Brnabić: Uspesi u zdravstvu i privredi-neka nova Srbija

Srbija je u ovom teškom periodu uspela da uradi dve fascinantne stvari-da ima najmanji pad BDP u Evropi i da je trenutno druga u Evropi po broju vakcinisanih, a prva po broju revakcinisanih, poručila pemijerka Brnabić na predstavljanju 13. izdanja Sive knjige NALED-a.

Premijerka Ana Brnabić izjavila da je Srbija uspela u ovom teškom periodu koje je obeležila pandemija kovida-19 da uradi dve fascinantne stvari – da ima najmanji pad BDP u Evropi u 2020. i da smo trenutno drugi u Evropi po broju vakcinisanih, a prvi po broju revakcinisanih odnosno ukupno zaštićenih građana.

„To je neka nova Srbija, to je zaista nešto što nismo mogli ni da zamislimo do pre samo par godina kada govorimo o Srbiji, da smo prvi ili drugi u ovako nekim stvarima, osim da to nije sport ili matematika, fizika ili nekada muzika“, rekla je Brnabić na predstavljanju 13. izdanja Sive knjige NALED-a.

Srbija je sada zaista potpuno drugačija zemljla, poručila je Branbić.

Istakla je da to vladi daje vetar u leđa za dalje reforme, kao i da se ti uspesi nisu desili slučajno.

Brnabić je rekla da je sve to postignuto zahvaljujući reformama i finansijskoj kosolidaciji zemlja u prethodnom periodu.

Zahvalila je NALED -u na dugogodišnjoj podršci u reformama i pomoći da vlast identifikuje ključne stvari i da ih implementira.

„Sve sa ciljem da Srbija postane zemlja u kojoj će biti lakše posloavanje i veći kvalitet života građana“, naglasila je Branabić.

Podseća da je 2020. bila veoma teška godija za Srbiju i ceo svet, sa izazovima koje niko nije očekivao.

Premijerka je rekla da će i 2021. biti godina sa puno izazova, kao i da je tokom ove krize vlada pokušavala da nađe najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privedne aktivnosti, ekonoije i života, to jest mentalnog zdravlja nacije.

„Tokom čitave 2020. smo se trudili da to uradimo i to ćemo raditi još do polovine 2021. ili čak i do kraja ove godine. Videćemo kako bude išla imunizacija i u Evropi i u svetu, jer nismo ostrvo za sebe, ako naši susedi i partneri tu nemaju uspeha onda ćemo i mi trpeti posledice“, rekla je Brnabić.

Kaže da smo imali do sada ukupno 10 izmena protokola kako bi što efikasnije lečili obolele od kovida 19.

„Kupili smo dovoljno testova i stalno ih nabavljamo“, naglasila je Brnabić.

Navela je da su zaposleni novi zdravstveni radnici u kriznoj godini, kao i da je zdravstvenim radnicima zaključno sa 1. januarom 2021. povećana plata za ukupno 15 odsto. Za njih je, dodaje, obezbeđeno i po 10.000 dinara.

Tako da smo postigli najbolje rezultate u zdravstvu u 2020. godini, a i u privredi smo imali najbolje rezutlate u Evropi, s obzirom da je pad BDP-a naše zemlje bio svega jedan odsto, navela je Brnabić.

Čak je industrijska proizvodnja povećana u 2020. za 0,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, a i bilo je za preko 50.000 više registrovanih zaposlenih.

Kako je rekla, u najgorim vremenima kada su svi u svetu gubili posao, imali smo postavljanje kamenta temeljca za nove fabrike i to su su bili u pitanju investitori iz „konzervativnih zemalja“ kao što su Japan i Nemačka.

To najbolje govori koliko vere neko ima u budućnost naše zemlje, naglasila je Brnabić.

Podseća da su povećane i plate i penzije, kao i minimalna zarada, a da je javni dug ostao ispod nivoa od 60 odsto BDP-a.

„Uveli smo elektronsku razmenu podataka zahvaljujući čemu su od 1. juna 2017. organi državne uprave i lokalne samouprave su razmeni međusobno 22 miliona podataka, što znači 22 miliona puta naši građani nisu išli na šalter“, navela je Brnabić.

Ona je istakla da će i u 2021. godini biti nastavljena podrška privredi i građanima i podsetila da uskoro počinje realizacija trećeg paketa pomoći države koji je vredan 250 milijardi dinara.

Ukazala je da ukupna podrška države kroz sva tri paketa pomoći za privredu i građane iznosi osam milijardi evra.

Pored borbe sa koronom, Brnabić navodi da su izazovi države dalji rast i razvoj privrede, rast plata i penzija, građenje infrastrukture, ali i nastavak digitalizacije.

U tom smislu, Brnabić je najavila digitalizaciju zdravstva u okviru koje bi bile razvijene elektronske usluge poput e-zdravstvenog kartona, e-uputa i e-bolovanja.

Podsetila je da je osnovano Koordinaciono telo za digitalizaciju komplenog zdrvstvenog sistema čiju su, između ostalih, članovi i predstavnici NALED-a.

U planu je, ističe predsednica vlade, i proširenje obuhvata sezonskih radnika na turizam i građevinu kroz elektronski sistem za prijavu sezonskih radnika kako bi se smanjila siva ekonomija.

U okviru Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu, Brnabić je najavila da će biti sprovedene neke ključne refomre, a jedna od njih je uvođenje socijalnih karata za koje je nedavno usvojen Zakon u Narodnoj skupštini.

„Sada idemo u implementaciju tog Zakona, tu ne smemo da omašimo i pogrešimo, jer je to jedna od ključnih reformi za najugroženije stanovnike u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Najavila je i rad na donošenju Zakona o nestandardnim radnim odnosima.

U oblasti borbe protiv sive ekonomije, Brnabić je najavila onlajn fiskalizaciju koja je definisana kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *