Brnabić: Unapređenje sistema finansiranja visokog obrazovanja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je juče sa rektorima državnih univerziteta, dekanima fakulteta univerziteta u Beogradu i Nišu, kao i Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS) i studentskim parlamentima fakulteta o povećanju školarina, kao i o unapređenju sistema finansiranja visokog obrazovanja.

Brnabić je naglasila da je sastanak prvenstveno organizovan da bi se našao način za još bolju saradnju.  

Takođe, ona je dodala da država ulaže velika sredstva u obrazovanje, ali da treba da se poveća transparentnost, da se vide rezultati ulaganja, kako bi Srbija imala visoko obrazovanje koje će biti usklađeno sa potrebama države, privrede i studenata.

Predsednica Vlade je istakla da treba uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja, ali uz jačanje veza tržišta rada, istraživačke delatnosti i podsticanja razvoja, odnosno pružanja podrške promenama, inovacijama i deficitarnim oblastima.

Uspostavljanjem Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti, kako je naglasila, omogućeno je da Vlada ima odgovore na pitanja na koje do sada nije imala – koliko dugo studenti studiraju, koliko ih napusti programe posle prve godine ili u bilo kom trenutku tokom studiranja, a koliko ih nastavi školovanje, koji je institucionalni trošak za svaki program godišnje i za svaki studijski program, koliko diplomaca se zaposli i koliko brzo, a ove informacije mogu biti polazni osnov pri izradi novog zakona i podzakonskih akata.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete sa Kabinetom premijerke Brnabić oformi radnu grupu koja će raditi na nacrtu zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a poziv za učešće u radnoj grupi podržali su i prihvatili svi učesnici sastanka.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *