Brnabić: Ukinut je prostorni plan za Jadar

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada Srbije na sednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13. februara 2020. godine.

“Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo”, rekla je Brnabić.

Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli,  dodala je Brnabić.

Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine.

“Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je”, rekla je Brnabić.

Brnabić je podsetila da su poslednjih meseci održani protesti u vezi sa projektom Jadar i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom u našoj zemlji, koja je u Srbiji od 2004. godine kada je, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje i krenula u istraživanje.

Brnabić je dodala da je 2006. godine izmenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija 2012. godine dobila rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

“I tako dalje evo do danas, do 2022. godine. Imamo zahteve ekoloških organizacija, koji su predati vladi 12. januara 2022. godine”, rekla je Brnabić i ponovila sve zahteve, koje je Vlada na sednici usvojila.

Na zelenoj agendi pokušavaju da grade politiku budućnost

Brnabić je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da se obrate Vladi Srbije i preuzmu dokumente u vezi Rio Tinta i rekla da predstavnici ranijih vlasti, koji su sve te sporazume sklapali, sada pokušavaju na zelenoj agendi da grade političku budućnost.

Naglasila je da trenutne vlasti nikada nisu imale nikakve ugovore sa Rio Tintom.

Brnabić je, posle sednice Vlade, pokazala svu dokumentaciju vezanu za Rio Tinto i poslovanje u Srbiji preko ćerka firme “Rio Sava Exploration”.

“Tu je sve od 2002. godine, kada je potpisan sporazum sa SRJ, koji je ratifikovan u Skupštini SCG 5. maja 2004. godine, preko prvog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od  8. juna 2004. godine, kojim se odobrava geološko istraživanje, preko rešenja iz 2012. godine za izvođenje radova koje je izdato od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine pod Oliverom Dulićem za bušotine. Tu je i zakon iz 2006. godine koji uvodi načelo kontinuiteta kako bi Rio Tintu obezbedio da imaju i ekskluzivno pravo na eksploataciju”, objasnila je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je 2006. godine na vlasti bila DS sa svojim koalicionim partnerima, a predsednik Srbije tada je bio Boris Tadić.

Brnabić je rekla da svi ljudi koji danas govore protiv Rio Tinta i oni koji protestuju, blokiraju raskrsnice, međunarodne putne pravce, granične prelaze, maltretiraju građane, bili su u toj stranci, a to su pre svega Dragan Đilas, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović.

“Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, a ne politički zašto niste pitali Zelenovića zbog čega je sa svojom strankom doveo Rio Tinto, što mu je dato rešenje o istraživanju, što su menjali zakon da bi im dali eksluzivna prava na eksploataciju.

Zašto ne objasne nego se sklanjaju iza zelene agende da bi na tim leđima gradili političku budućnost, na šta nemaju šanse “, rekla je Brnabić.

Rekla je da svu dokumentaciju zainteresovani mogu preuzeti, jer će ona biti u Vladi duže pošto mora da završi neke sastanke.

Savo pozvao na proteste a ispunjeni zahtevi – politikanstvo

Brnabić je izjavila da je Savo Manojlović iz Kreni-promeni pozvao na protest večeras ispred Predsedništva Srbije, iako su svi njegovi zahtevi ispunjeni, čime je pokazao svoje politikanstvo.

Brnabić je rekla na konferenciji za medije da su oba njegova zahteva bila ispunjena, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zbog čega je ranije i rekao da ne može da pogazi reč i nastavi sa blokadama.

Brnabić je rekla da je mislila da je Manojlović racionalan i kredibilan sagovornik, ali da se ovih dana razočarala pošto je on, ipak, pozvao na proteste i pored toga što je rekao da su ispunjeni svi zahtevi.

Brnabić je objasnila je da je Manojlović pokrenuo narodnu inicijativu za izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i taj predlog inicijative podneo Skupštini 14. januara.

Brnabić je navela da je po Zakonu o referendumu u narodnoj inicijativi i usvojenim dopunama koje je Manojlović sam tražio i dao rok Skupštini da mu se odgovori 15 dana.

“On je sam prihvatio da je to razuman rok, a ne 48 sati”, rekla je Brnabić i dodala da je uprkos tome Manojlović 18. januara rekao da postoje administrativne opstrukcije predlogu te narodne inicijative i da ga predsednik Republike nije verifikovao.

Brnabić je naglasila da je Manojlović pokazao da je lažov, ali i da je nepismen, pošto po tom zakonu do koga mu je toliko stalo i zbog kojeg je i pokrenuo  proteste nigde se ne pojavljuje funkcija predsednika Republike.

Kako je Brnabić  rekla, predsednik Republike ne može da verifikuje bilo kakav predlog narodne inicijative već se taj predlog šalje odboru u parlamentu da to uradi.

“Tako je pokazao koliko mu nije stalo i koliko ne zna, i onda bez obzira na datu reč pozvao na proteste ispred Predsedništva. Takođe, predlog inicijative nema čak ni neophodno obrazloženje”, navela je Brnabić.

Brnabić  je rekla da je parlament 19. januara poslao dopis kojim traži da se upotpuni ta narodna inicijativa kako bi predlog bio u skladu sa zakonom, i ponudio pomoć svih službi parlamenta i vlade kako bi se ceo proces ubrzao.

“Tako da ne da nema administrativne opstrukcije već odgovaramo u roku od četiri dana i nudimo pomoć. Tako da je i ovaj poziv na okupljanja ispred Predsedništva besmislen i dokaz koliko je sve ovo politikanstvo i nema veze sa zakonima i pravdom, kao i obećanjima i datom rečju da su ispunjeni svi zakoni i da nema potrebe za protestima.

Stranci finansirali proteste, veliko licemerje

Brnabić  je izjavila da su se strane organizacije i fondacije u poslednjih godinu i po dana sjatile u Srbiju da finansiraju ekološke organizacije, učestvuju u njihovom osnivanju, radu i da finansiraju proteste.

Brnabić je rekla da nema reči o tome koliko je licemerje stranaca i stranih organizacija, navodeći da su najveći finansijeri SAD, Rokfeler fondacija i USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi, iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet, kao i iz Nemačke.

“Ne bi bio problem da su zainteresovani za životnu sredinu i da nema tog licemerja da ti koji finansiraju proteste, napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi treba da ih branimo i politički slabimo. Jel to igra koju igramo?”, upitala je Brnabić.

Brnabić je ocenila da to pokazuje da ovde neki žele “i jare i pare”, što znači, kako je rekla, da finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću, a istovremeno znaju da je Vučić posvećen i ozbiljan i da će te projekte izgurati ako misli da su u interesu Srbije.

“Pa ćete dobiti i jedno i drugo i da se oslabi Aleksandar Vučić i da vaša kompanija ostane. E pa ne može više! Meni je dosta tog licemerja”, poručila je Brnabić.

Brnabić je rekla da su se u prethodna dva meseca dešavale neverovatne stvari .

“Platite nekoga da govori o zaštiti životne sredine, a kada Vučić i Srpska napredna stranka žele da nešto urade onda ste protiv”, ukazala je Brnabić.

Čuli smo građane, razumeli zabrinutost, ali dosta licemerja

Brnabić je obrazložila  zašto je Vlada odlučila da stavi tačku na projekat “Jadar” Rio Tinta, navodeći da su čuli građane i u potpunosti razumeli njihovu zabrinutost, ali i navela da je sve postalo besmisleno, jer se svaki dan, čuju samo pokušaji obmane onih koji su Rio Tintu davali dozvole, a sada žele sve da “svale” na aktuelnu vlast.

Brnabić je rekla da razume da su građani Jadra i Rađevine istinski zabrinuti zbog potencijalog uticaja na životnu sredinu tog kraja, te da joj je žao što ranije nije čula njihov glas i zabrinutost.

Brnabić je dodala da je od kako je premijerka, bila u Loznici nekoliko puta, poslednji put 26. februara 2020. godine, upravo da bi govorila o Rio Tintu, ali ni tada nijedno pitanje o zaštiti životne sredine i mogućim efektima nije dobila.

“Sada smo čuli građane i usvojili ono što su tražili. Razumeli smo njihovu bojazan”, rekla je Brnabić.

Kao drugi razlog, navela je da Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ljudima u Jadru, Rađevini, u svim lokalnim mestima, kao ni Vladi Srbije.

“Imali smo nekoliko sastanaka sa njima, i za sve one koji vole da izvrću reči – nijedan sastanak nije bio nakon posete predsednika Vučića Gornjim Nedeljicama, već su svi bili pre toga. Tada je Vučić obećao da nećemo imati komunikaciju sa Rio Tintom, i tako je bilo, jer mi iza naših reči stojimo”, rekla je Brnabić.

U tim razgovorima, molila je kompaniju da poboljša komunikaciju sa lokalnom zajednicom, da daju odgovor na pitanje o životnoj sredini i mogućem uticaju, ali se, navodi, ništa nije desilo.

Brnabić je, takođe, poručila da neće dozvoliti da uspe pokušaj političke obmane u kojoj, oni koji su dovodili Rio Tinto, davali im dozvole, menjali zakone kako bi imali i eksploataciona prava, žele danas sve da “svale” na sadašnju vlast.

“Đilas se, verovali ili ne, dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je prodao zemlju za 717.000 evra. Mi nismo, već smo radili u interesu građana. Zelenović je 18 godina živeo i radio pored Rio Tinta, nismo čuli da je rekao jednu reč, osim u poslednjih šest meseci. Mi ni luk jeli ni luk mirisali, ništa.  I hoćete sve da svalite na Vučića i Srpsku naprednu stranku? Neće moći”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, sve je postalo besmisleno, jer se svaki dan čuju, samo neistine.

“Sve se svelo na laži, da smo pokrali referendum,  ispostavilo se da su oni hteli da pokradu i da slažu, i da onda, gle paradoksa, optuže nas. Ljudi zaista neće moći, prešlo je sve granice”, rekla je Brnabić i dodala da je sloboda i demokratija kada se piše da Danilo Vučić povezan sa škaljarskim ili kavačkim klanom, ali kada neke medije pitate da li su platili porez, onda je to diktatura, trijanija, katastrofa.

“Sve je laž i dosta je licemerja i zato stavljamo tačku na Rio Tinto, jer je i meni dosta da sve ide preko leđa Vučića, da mislite da sve može da prođe”, rekla je Brnabić.

Ponosim se što sam junak njihovog “zlog doba”

Brnabić je rekla da se ponosi svakog sekunda koji je provela u Vladi Srbije od avgusta 2016. godine, i što radi rame uz rame sa Aleksandrom Vučićem, kao i svim što su uradili zajedno – puteve, pruge, investicije, elektronsku upravu.

“Ako mi sudite uzdignute glave ću reći bila sam uz Aleksandra Vučića i ponosim se time, i što smo radili mnogo za čitav naš narod”, rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanje o emisiji serijala “Junaci zlog doba”, u kojoj se povlači paralela između nje i blagajnika nacističkog logora, kao i kako se oseća zbog toga i izjave Borka Stefanovića.

Ukazala je da je i na ovoj konferenciji jedan značajni broj novinara koji je uzviknuo “jao” kada je čuo ovo pitanje, jer je to za njih valjda, kaže, beznačajna relativizacija nacističkog zločina, stavljanje znaka jednakosti sa nacistima, koji su pravili koncentracione logore i ubijali ljude i vlade koja radi za svoj narod.

To je relativizacija zločina.

“Što se tiče izjave Borka Stefanovića oni ponovo kreću od sebe, od svog moralnog stava i vrednosti da će danas nešto raditi, a sutra kada bude neko pitao reči “nisam ja kriv””, istakla je Brnabić, dodajući da se ponosi svakom sekundom koju je provela u Vladi.

“Ponosim se što smo povezali sve škole na brz interenet, što smo uveli programiranje u osnovnim školama, što smo otvorili četiri naučno-tehnološka parka, izgradili bolničke centre, škole, što smo prvi počeli da radimo na životnoj sredini. Ponosim se na radna mesta, sva koja smo otvorili, sve bolje plate i penzije. Na sve se ponosim, i nikada se neću stideti”, poručila je Brnabić.

Brnabić je rekla da ti ljudi misle, ako će ikada uspeti da dođu na vlast, da će ostvariti sve što su planirali, revanšizam, ali da to neće biti moguće, jer sudstvo, kako kaže, nije u nadležnosti izvršne vlasti.

“To je bila vladavina prava kada ste vi bili na vlasti, pa se nadate da će ponovo tako biti. Ne verujem da će narod ikada više glasati za to i da ćete se vratiti na vlast. Ako mi sudite, uzdignute glave ću reći bila sam uz Vučića i ponosim se time. Neću biti kao vi koji ste dovodili Rio Tinto, a danas ih ne poznajete. Samo to pokazuje kakvi ste”, naglasila je Brnabić.

Ukazala je da je Borko Stefanović bio taj koji je trčao u američku ambasadu da moli da pomere proglašenje nezavisnosti Kosova, da bi Boris Tadić pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora.

“Nije vas bilo briga da li će proglasiti nezavisnost, već samo kada. Paradoks je što ste vi koji niste hajali za Srbe na Kosovu i Metohiji prihvatili da budete glavni pregovarač za te Srbe. Za koga ste pregovorali? Za Srbiju, Srbe na KiM, ili one ambasadore koje ste molili da pomere tajming proglašenja? Takav čovek meni nešto da kaže?”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da joj je na čast što se našla u tom serijalu, i da, ako je ovo zlo doba za neke koji su izgubili milione, milijarde, uticaj, pa ne mogu da se bogate, za neke Šolake, za narod je ovo dobro doba, doba u kojem stiču dobre uslove, doba u kojem rastu plate, penzije.

” Zlo doba je samo za Šolaka, Đilasa, Tepićevu, Đorđevića, Zelenovića”, istakla je Brnabić.

Brnabić je rekla da se ponosi što je junak “njihovog zlog doba”, te ukazala da na osnovu onoga koliko su uložili u film i što su ga emitovali može da se vidi nešto što do sada nije bilo u Srbiji, a što govori samo o njima.

Mi se Rio Tinta ne plašimo, poslušali smo narod

Brnabić je poručila da se Vlada Srbije ne plaši Rio Tinta, i da je vlada donela konačnu odluku – da stavi tačku na projekat Jadar.

“Mi se Rio Tinta ne plašimo, mi smo ovde zbog našeg naroda i naše zemlje, neka rade (Rio Tinto) šta misle da je najbolje da rade, ovo je konačna odluka vlade. Mislim da je ta odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zašitimo interes naroda. I kada mislimo nešto drugačije da građani znaju da ćemo ih saslušati i staviti tačku ako oni nisu za nešto”, istakla je Brnabić.

Na pitanje novinara da li će možda Rio Tinto tužiti Srbiju i tražiti odštetu i kako vidi saopštenje te kompanije od pre nekoliko sati u kojem je izrazila zabrinutost i navela da ostaje posvećena realizaciji projekta i da li je vlada kontaktirala Rio Tinto, Brnabić je rekla da bi volela da je Rio Tinto pokazao zabrinutost ranije i da su bili otvoreniji za komunikaciju i sa predstavnicima medija i sa narodom koji tamo živi.

Istakla je da je Rio Tinto trebalo da razgovara o tome sa građanima šta predstavlja taj projekat i koje su koristi, kao i da odgovaraju na njihova pitanja.

“To nisu radili i to mogu da kažem čista obraza. Rekla sam im više puta da to moraju da poprave, ali to se nije desilo”, navela je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Rio Tinto poslao predsedniku Vučiću u popodnevnim časovima jedan dopis i dodala da ova vlast nije dovela Rio Tinto u Srbiju, kao i da je ova vlast pokušala da uradi ono što je najbolje za građane.

Na pitanje da li očekuje da Rio Tinto tuži državu, Brnabić je rekla da ne bi sada ulazila u to i da je njoj bilo najvažnije da se završi sa tim, kao i da bi volela da sada svoje slobodno vreme posveti nekim drugim stvarima, kao i na stranačke aktivnosti.

Odluka o Rio Tintu nije iznuđena, ona je u interesu građana

Odluku o Rio Tintu ne vidim kao iznuđenu i politički motivisanu, jer su građani rekli šta su imali, rekla je Brnabić.

“Imali smo i duže proteste u Srbiji i želeli smo da građani čuju da smo zaštitili njihove interese i da su vlada i Aleksandar Vučić za narod, a ne za političke hirove”, istakla je Brnabić odgovarajući na pitanje da li je odluka o Rio tintu politička i iznuđena.

Povodom poziva Rio tinta da odluka bude zasnovana na činjenicama i dijalogu i pitanja da li ima prostora za dalje razgovore, Brnabić je rekla da je najbolji izlaz dijalog i to dijalog zasnovan na činjenicama, ali da takvog dijaloga sa Rio tintom nije bilo i da to nije krivica Vlade Srbije.

“Mi smo se trudili da damo informacije i da budemo za dijalog”, rekla je Brnabić i kao primer navela da su odmah objavili i neobavezujući memorandum o razumevanju kada je to traženo.

Kaže i da su molili Rio tinto da daju više informacija i činjenica i da budu prisutniji u lokalnoj zajednici.

“Taj dijalog je izostao”, istakla je Brnabić.

Što se tiče dijaloga sa političarima koji su, kako je rekla, dovodili Rio tinto, a onda blokirali ulice nakon što su im prodali zemlju za 700 000 evra, Brnabić je rekla da u taj dijalog ne veruje.

“I Sava Manojlović pokazao je da je lažov i da ne stoji iza svoje reči i ponovo pozvao na proteste. To govori koliko je vredan taj dijalog”, ukazala je Brnabić.

Učinili smo više nego dovoljan gest dobre volje

Ispunili smo zahteve u vezi Rio Tinta i mislim da je to više nego dovoljan gest dobre volje da pustimo ljude da se normalno kreću i vide da u vladi imaju partnera za dijalog, a sve ostalo bi bila čista politika, poručila je Brnabić.

Brnabić je, na pitanje da li, pošto je stavljena tačka na Rio Tinto, očekuje u narednom periodu ponovo proteste i blokade puteva i da li će u tom slučaju odgovoriti država, rekla da ne želi da prejudicira.

“Verujemo da su svi ljudi ozbiljni i odgovorni i da su ispostavili svoje zahteve, kao i da je vlada Srbije usvojila sve te zahteve. I Save Manojlovića i inicijative “Kreni promeni”, koji je svoju reč prekršio, pokazao da je lažov, ali i ljudi koji su svoje zahteve postavili kao što je Aleksandar Jovanović Čuta”, rekla je da Brnabić.

Brnabić je ponovila da je država ispunila zahteve i da treba sada da se puste ljudi da se normalno kreću, jer bi sve ostalo bila čista politika, što je, dodaje, u redu, ali se ne treba skrivati iza zelene agende.

Stavili smo tačku i to je najvažnije

Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji i to je najvažnije u ovom trenutku, istakla je Brnabić, dodajući da su ispunjeni zahtevi građana, a da će svaki pokušaj dalje politizacije moći lako da se prozre.

Na pitanje šta se dešava sa eksploatacijom litijuma, odnosno šta je sa moratorijumom na njegovo iskopavanje, Brnabić je rekla da može da govori o zahtevima koji su vladi dostavljeni u pisanoj formi.

“Ovo su bili zahtevi, svi su ispunjeni. Sava Manojlović je imao zahtev, svi su ispunjeni. Šta hoćete da kažete, da će, kada ispunimo zahteve, svaki dan neko da dođe sa nekim drugim zahtevom?”, uzvratila je pitanjem Brnabić.

Istakla je da je stavljena tačka na Rio Tinto i da je to sada najvažnije.

“To je bio najvažniji zahtev, sve smo ispunili. Znam da će ljudi to razumeti i da će prozreti bilo kakav drugi pokušaj da se dalje bilo kako politizuje situacija, kao što sada radi Sava Manojlović”, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li, kada kaže da postoje strane zemlje koje finansiraju proteste u nameri da oslabe Vučića, istovremeno očekujući da se projekti njihovih kompanija završe, to znači da je priča oko Rio Tinta obustavljena da Vučić ne bi bio oslabljen pred izbore, Brnabić je rekla da je čitav sistem napravljen tako da šta god da se desi, postoje oni koji menjaju priču i zahteve, upravo kako bi se oslabio Vučić.

Postoji “čitava vojska” nevladinih organizacija, civilnog društva, medija, koji kako im odgovara menjaju priču kako bi se oslabio Vučić. Bez obzira da li je u pitanju vladavina prava, životna sredina, evropske integracije, sloboda medija:

“Želimo zemlju, u kojoj je nezavisno sudstvo i vladavina prava. Imamo nebrojeno nevladinih organizacija, sve finansirane iz inostranstva, sa ciljem da se bore za vladavinu prava i nezavisno sudstvo. Pa, onda mi izguramo ustavne amandmane, za koje Društvo sudija i Udruženje tužilaca kaže da su neverovatni i da ne mogu da veruju da su dočekali da vide vlast koja je spremna da se odrekne sudstva… Onda preko noći, organizacije civilnog društva, koje su do juče svaki dan nama spočitavale uticaj na sudstvo, kažu – glasajte protiv izmena…”, primetila je Brnabić.

I, onda se, kaže, desi da Aleksandar Vučić to mora da “izgura”.

“Pocepali smo stranku, jer mi treba da igramo i levo i desno i centar.. Sve, jer ostali rade sve suprotno onome što mi radimo… I to finansirano iz inostranstva i svaka ta stvar po malo slabi Vučića”, navela je Brnabić.

Izrazila je uverenje da to građani vide, ali da ona u tome, kao premijerka, više ne želi da učestvuje.

“A, strani finansijeri za sve to vreme misle da će Vučić izgurati ono što treba, pa će dobiti “i jare i pare” – sve će proći, a njega će polako slabiti. Ali ja u tome neću da učestvujem, jer ako uspeju u tome, ako oslabe Vučića ili ga fizički uklone, Srbija staje. Zato mislim da ne treba da vodimo bitku na svim frontovima, već da radimo važne stvari za građane”, rekla je Brnabić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort