Brnabić u Londonu: Priština da ukine takse

Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, poručila je u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu, premijerka Ana Brnabić.

Zapadni Balkan ima velike mogućnosti koje treba mnogo bolje i više da iskoristimo, poručila je premijerka Ana Brnabić na  Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ona ističe da je Srbija šesta zemlja u tom regionu koja ima najviše investicija Evropske banke za obnovu i razvoj i da postoji prostor da do kraja godine još više napreduje na toj listi i bude peta zemlja sa najviše investicija.

Na samitu se premijerka srela i s novim premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a u svom obraćanju na panelu poručila je da Priština treba da ukine takse od 100 odsto. Na Kurtijevu izjavu da će Priština to učiniti, a da od Beograda očekuje mere reciprociteta, odgovara da nema reciprociteta već CEFTA sporazuma, koji se mora poštovati.

Srbija je trenutno šesta ili sedma zemlja po investicijama Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavila je u Londonu premijerka Brnabić, koja je uverena da ima potencijala da tokom ove ili sledeće godine te investicije budu još veće. Dodaje da  u budućnosti najviše prostora za investiranje ima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti  je istakao da je Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih investicija i Evropska banka  za obnovu i razvoj planira, zbog dobre makroekonomske situacije i sprovedenih reformi, da još više investira u Srbiji. EBRD je investirao prošle godine u Srbiji više od 400 miliona evra, što je bila rekordna godina i nadamo se da ćemo još više investirati u 2020. Uradjen je  veoma dobar posao na sprovodjenju reformi koje će stimulisati prviredni rast. Investicije dolaze u Srbiju sa dosta različitih strana i Srbija  je zbog toga jedan od lidera u privlačenju stranih investicija.

Premijerka Brnabić  pre zvaničnog obraćanja na panelu sedela je pored premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija jer su mesta za sedenje bila numerisana po abecednom redu. Svoje obraćanje na panelu premijerka Brnabić iskoristila je da pozove Prištinu da ukine takse. Ona je Kurtiju poručila da očekuje da će Priština još jednom razmotriti taj predlog. Istakla je da treba da budemo mnogo pragmatičniji kada je reč o takvim pitanjima i da kreiramo povoljno poslovno okruženje.

„Nažalost, imamo takse od 100 odsto, koje je Prština uvela na robu iz Srbije i BiH. Nadam se da će Aljbin Kurti to još jednom razmotriti, jer treba da razmišljamo kako da olakšamo trgovinu i kako da kreiramo povoljno poslovno okruženje. Svi treba da budemo mnogo pragmatičniji oko takvih stvari, jer ljudi koji žive u regionu to očekuju, zate što žele da vide drukčiju budućnost“, rekla je Brnabić.

Na pitanje kako komentariše Kurtijev odgovor da će Priština ukinuti takse, ali da  zauzvrat očekuje reciprocitet od Beograda, Brnabićeva kaže da  nema mera reciprociteta, nego CEFTA sporazuma, koji podjednako mora poštovati i Priština.

Premijerka Srbije sastala se i sa izaslanikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, s kojim je  razgovarala o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji. Dodala je da je zaključak razgovora da je regionalna stabilnost najvažnija tema, i politički i ekonomski, i da se Srbija i SAD oko tog pitanja potpuno slažu.

Brnabićeva se  sastala  i sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benom Valasom i istakla da je Srbija opredeljena za jačanje sveukupnih odnosa, posebno političkog dijaloga na najvišem nivou s tom zemljom. Premijerka je rekla da očekuje da premijer Boris Džonson poseti Srbiju ove godine.

Brnabićeva se srela i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom, koga je pozvala da uskoro poseti Srbiju.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *