Brnabić: Srbija se drži ZSO, Kurti slabi poziciju svaki put kad kaže “ne”

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da je njen glavni zaključak o sednici Skupštine o KiM da, i oni koji vole i koji ne vole Aleksandra Vučića, Boga mole da on nastavi što duže da vodi državu, a da opoziciju jedino interesuje da dođe na vlast.

Brnabić je izjavila da istrajnost Srbije na formiranju Zajednice srpskih opština jača poziciju naše zemlje, dok premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti slabi poziciju Prištine svaki put kad kaže “ne”. Komentarišući jučerašnju izjavu Kurtija da će ZSO biti formirana, ali tek posle postignutog sporazuma s Beogradom o obostranom priznanju, Brnabić podseća da je formiranje ZSO deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

“Aleksandar Vučić je Briselskim sporazumom izvojevao ZSO sa svim ovlašćenjima, a sada može da se vidi koliko je to dugoročno pametna politika”, kazala je Brnabić. Premijerka je navela da čak i oni koji nisu saveznici Srbiji oko formiranja ZSO i koji su promoteri kosovske nezavisnosti, navode da se prvo ZSO mora formirati, pa sve ostalo. “ZSO je ono čega se grčevito držimo i istrajnost na njenom formiranju jača našu poziciju, a slabi poziciju Prištine svaki put kad Kurti kaže “ne”, navela je Brnabić. Ona je rekla da i oni koji “vole” Vučića i koji ga “ne vole” žele da nastavi da vodi Srbiju što duže, dodajući da se nada da će tako i biti.

Zvicer ne pita za cenu da bi uklonio Vučića

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da je suđenje Belivukovoj kriminalnoj grupi pokazalo da je ta grupa spremala ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je u tu svrhu Radoje Zvicer opredelio pet miliona evra.

“Po prvi put smo čuli da je rekao pet miliona evra sada, a nebo je granica: “Recite mi koliko želite novca da se fizički ukloni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja ću dati taj novac”. Drugo zanimljivo što je rekao je da ga ne zanima ko će drugi doći na vlast. Ko god da dođe, samo njega da nema. To pokazuje kolika je Vučić brana organizovanom kriminalu, korupciji i prevenciji da Srbija postane mafijaška država”, rekla je premijerka. Ona je dodala da je to bio samo jedan od planiranih atentata na predsednika Vučića. “Drugi nema veze sa Zvicerom. Taj je naručen iz inostranstva, preko nekih drugih kanala i mi smo tu informaciju dobili od naših partnera iz Evrope, ali i od nekih drugih. To je samo jedan od atentata koje su naše službe sprečavale”, istakla je Brnabić.

Na pitanje da prokomentariše to što je svedok saradnik Srđan Lalić rekao na sudu da je Belivukova grupa pokušavala da proširi priču među navijačkim grupama da je Danilo Vučić odgovoran za nestanak Lazara Vukičevića, premijerka je odgovorila da je to bio pokušaj da se uništi Aleksandar Vučić. “Za Aleksandra Vučića, kao roditelja, bilo bi mnogo strašnije da se Danilu nešto desi, ili uopšte nekom od njegove dece, nego njemu. Da bi oslabili Vučića, oni su kriminalizovali Danila i direktno ga ubacivali u kontekst obračuna između tih grozomornih klanova kako bi stavili metu na Danilovu glavu”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit pisao je svim stranim ambasadorima da je život Danila Vučića bio ugrožen 9. januara kada je posetio Istočno Sarajevo, kada su određeni mediji u BiH objavili poverljive podatke o njegovom boravku u RS i ugrozili njegovu bezbednost. Objavili su i imena i prezimena ljudi koji su u njegovoj pratnji i njihove lične podatke. Premijerka je ocenila da je to veliki diplomatski skandal i ugrožavanje bezbednosti. “Ja želim da zahvalim Kristijanu Šmitu što je to uradio. Nije se sklanjao, jasno je rekao da je to neprihvatljivo. Takve stvari ne smeju da se dešavaju. To je direktno ugrožavanje bezbednosti Danila Vučića i pisao je diplomatama u Sarajevu i reagovao na svaki drugi način”, poručila je Brnabić.

Milanović izjavom o otetom KiM rekao istinu

Premijerka Ana Brnabić ocenila je juče da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, u nedavnoj izjavi da su Srbiji oteti Kosovo i Metohija, izrekao činjenicu. “Čovek je sve rekao kako jeste. Kosovo i Metohija su oteti na silu suprotno međunarodnom pravu, suprotno svim principima međunarodnog prava i Povelji UN”, kazala je Brnabić.

Komentarišući Milanovićevo pojašnjenje oko izjave o otetom KiM, Brnabić kaže da političari u današnje vreme ne mogu da podnesu pritisak i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdvaja kao političar po tome što, kako je istakla, uvek ostane dosledan onome što kaže. “To je razlika između jakih i ozbiljnih političara i onih koji ne mogu da izdrže pritisak”, navela je ona.

Novi projekti su pred nama, cilj je da Srbija napreduje i jača

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je nove projekte koji će biti realizovani u narednom periodu i dodala da je cilj da naša država nastavi da napreduje i da jača. Brnabić je kazala da će tokom sledeće nedelje obići Gadžin Han i Niš, kako bi promovisala projekte u zdravstvenoj i naučnoj infrastrukturi.

“Niš ima najlepši Naučno-tehnološki park. Gradimo drugu fazu, to će biti još jedna velika zgrada pored onog koji smo već izgradili”, kazala je Brnabić. Najavila je da će ove godine u Kruševcu početi da se gradi Naučno-tehnološki park, kao i da će Čačak dobiti novu zgradu Naučno-tehnološkog parka.

Podsetila je da ove godine IT izvoz dostigao 2,7 milijardi evra i izrazila očekivanje da će sledeće godine biti četiri milijarde. “Borba svaki dan da Srbija nastavi da napreduje i da jača, to je ono što dugujemo našem narodu. Bez obzira na sve izazove koji su pred nama idemo dalje”, kazala je Brnabić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *