Brnabić: Srbija pregovara sa COVAX, opozicija opet neinformisana

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas optužbe Udružene opozicije Srbije i poručila da Vlada Srbije već duže vreme sa globalnim programom COVAX razgovora o modalitetima saradnje kad je reč o pristupu vakcini protiv kovida-19, koji će se potvrditi 18. septembra.

“Za žaljenje je što globalni problem naša opozicija koristi za unutrašnju političku borbu. Kao i uvek, i ovog puta su i nekompetentni i neinformisani”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Ona je istakla da Vlada Srbije sa COVAX-om razgovara već duže vreme oko modaliteta saradnje koji će biti potvrđen 18. septembra.

Udružena opozicija Srbije danas je od vlade zatražila da se obrate međunarodnim organizacijama kako bi se obezbedilo da građani Srbije dobiju vakcine koje će biti dostupne i građanima EU i navela da se srpska vlada nije prijavila za COVAX Facility program (Globalni pristup kovid-19 vakcini).

U saopštenju UOPS-a se navodi da su poslali zahtev Evropskoj komisiji sa pitanjem da li će građanima Srbije biti dostupna bezbedna vakcina protiv Kovida-19 i da su dobili odgovor da Srbija nije deo programa COVAX Facility, kojim upravlja Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a u čijem finansiranju učestvuje i EU.

“Program za cilj ima da obezbedi siguran pristup vakcinama koje nabavlja COVAX po dogovorenoj ceni. Deo ovog programa, na zahtev njihovih vlada su zemlje van EU poput Jermenije, Crne Gore i Severne Makedonije, ali i Portugal, Norveška, Švajcarska i Ujedinjeno kraljevstvo. Srbija nije deo ovog programa jer se naša Vlada nije prijavila”, navodi se u saopštenju.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *