Brnabić: Srbija među liderima po unapređenju državne uprave kroz digitalizaciju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je naša zemlja četvrta u Evropi, a jedanaesta u svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi, koji utvrđuje Svetska banka, ocenivši da je to ogroman uspeh.

Brnabić je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom predstavljanja rezultata GovTech indeksa Svetske banke, koji obuhvata modernizaciju javnog sektora kroz digitalnu transformaciju, istakla da to pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost.

Premijerka je ukazala na to da je Srbija među govtek liderima u svetu, a u široj jugoistočnoj Evropi je apsolutni lider.

Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima, što je rezultat naše upotrebe portala javnih podataka.

Jedinstveni smo po tome što građani mogu, recimo, da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, a i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima, rekla je ona.

Predsednica Vlade je istakla da je ovo pokazatelj uspeha koji je Srbija ostvarila od 2016. godine, izrazivši uverenje da nema nijednog građanina koji ne zna koliko je digitalna transformacija u fokusu Vlade Srbije.

Važno je da kroz digitalizaciju postanemo istinski servis građanima i ovo je ogroman pokazatelj da smo uspeli, ali i pokazatelj da moramo još mnogo više, poručila je Brnabić i dodala da ovakvi uspesi pomažu da se privuče više investitora i jeftiniji kapital, kao i da se Srbija brendira kao zemlja dobra za život i investicije.

Premijerka je prenela da je sa Svetskom bankom definisan projekat za pravljenje govteh centra u Srbiji, iskazavši uverenje u to da će po ovom indeksu Srbija biti među prvih pet u svetu.

Ona je ocenila da je digitalizacija jedan od premijerskih uspeha kojima je najponosnija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *