Brnabić: Srbija je napravila ogromne korake ka EU, formiranje ZSO je uslov svih uslova

Premijerka Ana Brnabić danas je u Lebanu, gde se odžava sednica Vlade povodom 100 dana rada, izjavila da su taj period obeležile četiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teški dani koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučić, a koji su se svako odrazili na rad vlade.

Prvih sto dana obeležile su četiri celine, rekla je ona i naglasila da se prva celina odnosila na bužet.

Dodala je da zna da će neko reći da bužet nije najveći uspeh, ali je naglasila da je to ono od čega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i koliko ima investicija.

Stabilnost obeležila prvih 100 dana rada vlade, plate preko 700 evra

Brnabić je izjavila da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila potignuta stailnost i dalji rast, kao to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra.

“Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarta građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena”, istakla je Brnabićeva na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate.

Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje.

Imamo stabilnu državnu kasu, BDP u 2022. rekordnih 60,3 milijarde evra

Premijerka Srbije izjavila je danas da je državna kasa stabilna, kao i da je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra što je, kako je istakla, rekordan BDP Srbije.

“Imamo stabilnu državnu kasu, deficit na kraju 2022. godine bio je 3,3 odsto BDP-a, javni dug 55,2 odsto BDP-a i dalje se smanjuje”, kazala je Brnabić na predstavljanju rada Vlade za 100 dana i ukazala da je javni dug na kraju 2021. godine iznosio 56,5 odsto.

Brnabić je naglasila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara navodeći da je na taj način udeo javnog duga smanjen već u januaru. 

Iz budžeta izdvojeno 550 milijardi dinara za investicione projekte

Za 100 dana rada vlade završeni su pregovori sa MMF o stend baj aranžmanu koji će učvrstiti finansijsku stabilnost, a iz budžeta je izdvojeno 550 milijardi dinara za investicione projekte, izjavila je predsednica Vlade.

,,Nismo osetili energetsku krizu u Srbiji, imamo dovoljno i električne energije i gasa, EPS izvozio struju u decembru i januaru,” izjavila je Brnabić.

Priveli smo kraju izmene Ustava u oblasti pravosuđa

Premijerka je u obraćanju rekla da su riveli kraju izmene Ustava u oblasti pravosuđa, i da će ovo ostati jedna od najvažnijih tekovina naše vlasti da u Srbiji imamo najviše standarde nezavisnosti pravosuđa. 

100 dana obeleženo napadima na Srbe na KiM

Brnabić je rekla da je 100 dana obeleženo napadima na Srbe na KiM, provokacijama i incidentima od strane Prištine, decembar bio jedan od najtežih meseci od 2008. godine, zahvalnost Vučiću jer je najveći teret preuzeo na sebe i uspeo da mudrom politikom sačuva mir i obezbedi stabilnost.

Moramo da budemo više sa građanima na terenu 

,,Danas smo u Lebanu, jer moramo da budemo više sa građanima na terenu, kada radimo zajedno kao Vlada stvari menjamo mnogo brže, primer je Ovčarsko- kablarska klisura, sada ćemo to primeniti u Jablaničkom i Topličkom okrugu,” izjavila je Brnabić u Lebanu.

Formiranje ZSO je uslov svih uslova

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je formiranje Zajednica srpskih opština onako kako je definisano Briselskim sporazumom “uslov svih uslova”.

Ona je odgovarajući na pitanja novinara u Lebanu, gde se obeležava 100 dana rada vlade, rekla da ako se ne priznaje taj sporazum, ko će grantovati da će se ijedan drugi sporazum poštovati.

“Ne postoji interes Prištine da se formira ZSO, ali za mene ni želja da se implementiraju potpisani sporazumi. To je uslov svih uslova, ali ne onakva kako je zamišlja neka NVO iz Srbije, sa KiM ili bilo koji političar, već ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine”, rekla je Brnabić.

Rezultati Vlade – od obrazovanja do Berlinskog procesa

Brnabić je istakla da je usvojena Strategija za mlade do 2030. godine, a da je u 3. ciklus programa Moja prva plata uključeno 9.400 mladih.

Ona je naglasila da se nastavilo sa uvođenjem brzog interneta u ruralnim sredinama što će biti urađeno do 2025. godine, te da je Srbija postala član globalnog partnerstva za veštačku inteligencije kao jedna od 29 zemalja.

Premijerka je istakla da je sa sindikatima u oblasti obrazovanja donet set mera za prevenciju nasilja u školama.

Ukidanjem konverzije uz nakadu biće dodatno povećan nivo investicija

Brnabić je izjavila na sednici vlade u Lebanu da će država izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ukinuti konverziju prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem uz naknadu, što će dodatno povećati nivo investicija u Srbiji.

“Kada rešimo problem konverzije biće obezbeđen veći nivo dodatnih investicija, pa čak i od postojećih investitora u Srbiji, da ne dovodimo nove, a pregovaramo i sa novima, kao i sa novim investitorima za ulaganje u ovaj deo zemlje (jug)”, rekla je Brnabićeva odgovarajuchi na pitanje novinara u Lebanu da li se pregovara sa investitorima za otvaranje fabrika na jugu zemlje. Istakla je da će sa ukidanjem konverzije uz naknadu biti osloboljedn veliki potencijal za nove investicije.

Podsetila je da je Srbija u 2022. imala priliv direktnih stranih investicija u vrednosti od 4 ,4 milijarde evra.

Srbija je napravila ogromne korake na putu ka EU

,,Srbija je napravila ogromne korake na putu ka EU, što su pokazali i izveštaji EK, napravili smo i dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, ali ne verujem da ćemo videti konkretne rezultate, jer je sada uslov koji se postavlja uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i bez toga nam neće otvarati nove klastere, a nadam se da grešim,” istakla je premijerka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *