Brnabić: Srbija će investirati u Republiku Srpsku 787 miliona evra

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Brnabić je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk Bijela, auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodrome Trebinje.

“Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022. godine. Kroz te projekte Srbija u Republiku Srpsku ulaže oko 500 miliona evra”, rekla je Brnabić.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za četiri opštine Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

“Ako uključimo i ostale dve hidroelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta hidroelektrane Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina”, objasnila je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014.godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a rekla je da će se sa time nastaviti.

“Sve skupa je preko milijardu evra u kojoj Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u Republici Srpskoj”, rekla je Brnabić.

Brnabić je čestitala Republici Srpskoj izlazak na berzu i na odličnim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

Brnabić o Buk Bijela: Srbija nastupila kao investitor

Brnabić je izjavila u Istočnom Sarajevu da je Srbija u projektu izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” nastupila kao strani investitor i sve uradila kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Na pitanje novinara zašto se o projektu hidroelektrana nije razgovaralo sa centralnim vlastima Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Brnabić je rekla da je Srbija u celom projektu nastupila kao strani investitor i uradila analizu svih dokumenata, kako bi investicija bila pravno zaštićena.

Brnabić je podsetila da je u poslednjih 20 godina na teritoriji Bosne i Hercegovine izdato oko od 280 različitih koncesija, navodeći da su to činili ili entiteti ili kantoni.

“Ni u jednoj od ovih koncesija nije postojao nijedan problem”, rekla je Brnabić i dodala da ukoliko bi se ispostavilo da je investicija iz Srbije problematična onda bi i sve prethodne bile problematične, što bi dovelo do pravne nesigurnosti.

Nove doze “Pfizer-BioNTech” vakcine stižu danas u Srbiju

Brnabić je izjavila da u Srbiju stiže još 104.130 doza “Pfizer-BioNTech” i najavila da će uskoro stići još vakcina iz Kine.

Jutros je u Sarajevo stigla donacija Srbije od 10.000 “AstraZeneca” vakcina, navela je i dodala da će kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj stići još po 10.000 doza te vakcine.

Brnabić je na konferenciji u Istočnom Sarajevu posle zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske rekla da Srbija, nažalost, još ne može se da kaže da je Srbija 100 posto sigurna i bezbedna, navodeći da je do sada vakcinisano više od 42 odsto punoletne populacije.

“Nadamo se da ćemo do sredine juna vakcinisati preko 50 odsto punoletne populacije, ali vidi se već taj efekat vakcinacije. Padaju brojevi zaraženih u odnosu na broj testiranih, tako da je situacija pod kontrolom i više od toga, ali i dalje moramo da budemo bezbedni i da se čuvamo i apelujemo na ljude da se vakcinišu”, rekla je Brnabić.

Vakcinacija ide dobro, rekla je Brnabić i dodala da postoje lokalne samouprave koje su postigle kolektivni imunitet, ali je poručila da dok nismo svi bezbedni niko nije bezbedan.

“To znači da ako čitav region nije bezbedan ni mi u Srbiji nismo bezbedni. Zbog toga smo donirali vakcine, drago mi je što su sada počele da stižu i vakcine koje su zemlje same naručile preko Kovaks mehanizma i donacije. Verujem da će proces vakcinacije u regionu teći brže”, dodala je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *