Brnabić: Saradnja sa novim organima na KiM zavisiće od njih

Izabrana nova kosovska vlada koju čine pokret Samooopredeljnje i Demokratski savez Kosova, a koju će predvoditi Aljbin Kurti. Od sprovođenja Briselskog sporazuma, ukidanja nelegalnih taksa i odnosa prema Srbima, zavisiće stav Beograda prema novim privremenim institucijama u Prištini, kaže premijerka Brnabić.

Zvanični Beograd spreman je da razgovara s Prištinom, a kako će saradnja izgledati u budućnosti umnogome će zavisiti od ponašanja nove prištinske Vlade, kaže premijerka Ana Brnabić. Dodaje da je ponosna na jedinstvo naroda zbog koga je danas Srpska lista značajan faktor i mnogo snažnija nego ikada pre.

Spremni smo za nastavak dijaloga s Prištinom ukoliko se ukinu takse i Priština ispoštuje svoje obaveze iz Briselskog sporazuma kaže premijerka Brnabić i dodaje  da je zvanični Beograd spreman da razgovara o svim temama koje će doprineti popravljanju položaju Srba u pokrajini.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović  kaže da je odluka Srpske liste da ne podrži  vladu Aljbina Kurtija ali da učestvuje u radu prištinskih institucija, opravdana. Dodaje da su politički predstavnici Srba poučeni pređašnjim lošim iskustvom svesni da Priština ništa neće učiniti kako bi se njihov položaj popravio, te ne čudi što ne veruju nijednoj reči koju Kurti izgovori.

Odalović  primećuje da su Albanci  konačno postali svesni da su Srbi nezaobilazan faktor za donošenje odluka ,te su samim tim i politički tonovi znatno  tiši i manje uvredljivi.

Komentarišući najavu lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija da će podneti tužbu protiv Srbije za genocid, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da bi to bilo isto kao „kada bi ustaše tužile logoraše iz Jasenovca“.

Ministar odbrane  podseća da je Kurti na čelo takozvanog Ministarstva odbrane postavio osuđenog ratnog zločinca i da sada hoće da u vojsku šiptarskih terorista natera i Srbe koji žive na KiM. Ističe da su Srbi u pokrajini jedinstveni i svesni da je država danas snažnija i da neće dozvoliti da onaj ko vodi prištinsku Vladu ugrozi njihovu bezbednost i oteža njihov položaj.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *