Brnabić sa ministrima u Skupštini Srbije, počela rasprava o izveštaju Evropske komisije

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika.

Sednici prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i više ministara, Jadranka Joksimović, Gordana Čomić, Nikola Selaković i Maja Popović.

U Skupštinu Srbije došli su i predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Nacionalnog konventa.

Predsednica Odbora za evropske integracije i poslanica SVM Elvira Kovač rekla je na sednici da se u prvom pasusu izveštaja EK o napretku Srbije navodi da će tempo pregovora Srbije i Evropske unije zavisiti od napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, uz ocenu da napredak u vladavini prava nije tako brz i efikasan kao što se moglo očekivati.

Ona je dodala da EK ukazuje da Srbija mora da produbi i ubrza reforme u toj oblasti, u kojoj se, između ostalog, nalazi i sloboda medija i reforma pravosuđa.

“Dobra vest je da se 43 puta na 66 strana pominje izraz ”paket proširenja”, a ranije se koristio izraz perspektiva pridruživanja”, rekla je Kovač i primetila da se vladavina prava pominje 39 puta na 66 stranica.

Takođe, napominje da u izveštaju stoji da je sveobuhvatan sporazum sa Kosovom hitan i presudan da bi i Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.

Kovač je kazala i da će u novoj metodologiji fundamentalna poglavlja imati još važniju ulogu, kao i da predviđa nazadovanje ukoliko se reforme ne sprovode.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije prvi put je na sednici pred svim poslanicima.

Predloženi dokument sadrži pet zaključaka, a jedan od njih je da će Skupština Srbije konstatovati preporuke iz izveštaja EK, posebno one koji se odnose na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija.

Pozdravljaju se napori Vlade Srbije preduzeti u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU i poziva se Vlada da održi snažnu dinamiku pregovora u skladu sa novom metodologijom proširenja.

Zaključak je i da će skupština konstatovati preporuke koje se odnose na njen rad i da će ostati aktivno uključena u realizaciju Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta.

U poslednjem zaključku Narodna skupština ukazuje na potrebu daljeg rada svih institucija na ispunjavanju preporuka iz izveštaja EK, a nakon rasprave zaključke bi trebalo objaviti u Službenom glasniku.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *