Brnabić: Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti.

Brnabić je, na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa “mini šengen”, kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.

Foto: Tanjug (Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Ona je napomenula da se tzv “mini šengen” odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode – kretanja robe, usliga, kapitala i ljudi, u oblasti Zapadnog Balkana.

Podsetila je da Srbija na tome već radi sa Severnom Makednijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi, koja, istakla je, na najbolji i najopipljiviji način doprinosi da se region predstavi kao jedinstveno, ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost na Balkanu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10.

Foto: Tanjug (Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

Istakla je da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu.

– Planiramo, do kraja godine, da ćemo početi izgradnju ‘autoputa mira’, Niš – Pristina – Tirana – Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put – rekla je srpska premijerka.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *