Brnabić: Odlična ekonomska saradnja sa Bavarskom

Srbija i Savezna pokrajina Bavarska imaju odličnu ekonomsku saradnju, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Minhenu, nakon sastanka sa Florijanom Hermanom, državnim ministrom u Vladi Bavarske za savezna i evropska pitanja ističući da nemačke kompanije iz Bavarske koje posluju u Srbiji obezbeđuju 20.000 radnih mesta, od 60.000 koliko ukupno ima u nemačkim kompanijama u našoj zemlji.

Ana Brnabić je kazala da najpoznatije i najveće bavarske kompanije „Simens“, „Leoni“ i „Drakselmajer“ rade u Srbiji i najavila da će još dve kompanije iz te nemačke pokrajine investirati u Srbiju – „MTU“ i „Brose“.

Premijerka je dodala da su na sastanku konstatovali i da je Mešovita komisija Srbija – Bavarska najstarija mešovita komisija koju Bavarska ima sa nekom zemljom i najstarija mešovita komisija koju Srbija ima sa bilo kojom zemljom.

Kako je navela, ove godine biće obeleženo 50 godina rada Mešovite komisije Srbija – Bavarska, a Privredna komora Srbije će to obeležiti na taj način što će 6. marta organizovati poslovni forum Srbija – Bavarska u parlamentu Bavarske.

Premijerka je navela da je jedna od važnih tema na sastanku, koju je pokrenuo Herman, bila digitalizacija.

„Rekli su da je Srbija najviše uradila u digitalizaciji, pa možda i u celoj Evropi i da bi bilo zanimljivo da zajedno radimo nadalje upravo u toj oblasti – digitalizacija, veštačka inteligencija, što sam ja prihvatila sa zadovoljstvom“, kazala je Brnabićeva.

Dodala je da su se dogovorili da rade na sporazumu u oblasti digitalizacije i elektronske uprave do kraja juna, kada se u Srbiji očekuje poseta premijera Bavarske Markusa Zedera, sa kojim će premijerka imati večeru u okviru Minhenske bezbednosne konferencije.

Na sastanku sa Hermanom je, prema rečima premijerke, razgovarano i o evropskim integracijama Srbije i pomoći koju naša zemlja dobija od Nemačke po tom pitanju, kao i o regionalnoj saradnji i povezivanju.

Premijerka Brnabić će se u okviru Minhenske bezbednosne konferencije sastati i sa nemačkim parlamentarcem Peterom Bajerom, za kojeg kaže da ima donekle kritične stavove prema Srbiji, a jedan je od parlamentarca koji otvoreno brani i zastupa interese Prištine.

Očekuje da će taj sastanak biti zanimljiv i ističe da će razgovarati sa njim o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, prištinskom nepoštovanju CEFTA sporazuma, kao i šta su sve prepreke dijalogu Beograda i Prištine.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *