Brnabić obišla postrojenje za preradu otpadnih voda u Raški

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je  kontrolnu zgradu i postrojenje u fabrici za preradu otpadnih voda u Raški, gde je poručila da vlada nastavlja sa projektima i ulaganjima u unapređenje životne sredine.

Brnabić je istakla da vlada sistemski planira projekte zaštite i unapređenja životne sredine što pokazuje i projekat izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Raški.

Taj projekat, kako je pojasnila, finansiran je iz predpristupnih fondova EU, IPA 2013. godine. Vredan je više od šest miliona evra.

Brnabić je zahvalila partnerima iz EU na finansiranju važnog projekta, te dodala da je sufinansiranje Srbije bilo 10 odsto u oblasti infrastrukturnih radova i 18 odsto u opremi.

„Nastavljamo sa projektima unapređenja i zaštite životne sredine, a jedan od fokusa je prečišćavanje i prerada otpadnih voda, kako bismo sačuvali naše reke za generacije koje dolaze“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je u razvojnom programu „Srbija 2025“ planirano oko milijardu evra za investicije samo u kanalizacione mreže i sisteme za predadu otpadnih voda, što, kaže, potvrđuje sistemski pristup.

Kao još jednu važnu stvar, Brnabić je rekla da je u decembru vlada usvojila poziciju za pregovaračko poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, i uputila je u Brisel.

To poglavlje biće apsolutno najskuplje u celom našem predpristupnom procesu, podvukla je Brnabić.

„Nivo problema sa kojima se suočavamo, jer je Srbija bila zemlja koja je prethodnih godina imala mnogo prioritetnijih stvari, za sam život ljudi, najbolje pokazuje činjenica da je do sada Srbiji samo oko 10 odsto otpadnih voda imalo tretman“, ukazala je Brnabić.

U tom smislu, navela je da joj je drago što je završeno prvo u nizu postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Raški i dodala da bi do kraja marta trebalo da bude završeno i postrojenje u Kruševcu u koje je uloženo 14 miliona evra.

Dodala je da je u decembru počela izgradnja postrojenja u Vranju, u koje se ulaže 12 miliona evra, te da su sledeći koraci i najveći projekti – priprema projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje u Nišu, koje će koštati 60 miliona, Kragujevac, gde je završena studija izvodljivosti za postrojenje vredno 55 miliona evra, Čačak, vredan 22 miliona evra i najveće postrojenje u Beogradu, gde se završavaju pregovori o finansiranju.

„Idemo ozbiljno u ovaj posao, koji je veliki i kojim se nismo bavili generacijama, decenijama. Danas je Srbjia ekonomski i finansijski stabilnija, sposobna da se bavi problemom zaštite i unapređenja živnotne sredine“, navela je Brnabić.

To su, kaže, stvari koje će suštinski promeniti Srbiju.

„To su skupe stvari, za koje je potrebna jača ekonomija i mi to danas imamo“, dodala je Brnabić.

Dodala je da joj je drago što je poseta Raški i obilazak postrojenja za preradu otpadnih voda usledilo danas, kada je zaštita životne sredine aktuelna tema, te da se i danas pokazuje da se planira i radi u oblasti životne sredine i da će Srbija i u tom polju biti bolja u narednim godinama.

Postrojenje u Raški, sa premijerkom, obišli su i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik opštine Ignjat Rakitić.

INFO 24 / Foto: Tanjug/PR tim predsedndika Vlade Srbije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *