Brnabić: Nova era u odnosima Srbije i SAD, sada je sve na nama

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je nastupila nova era u političkim i ekonomskim odnosima SAD i Srbije i istakla da Srbija, nakon otvaranja kancelarije američkog DFC u Beogradu, ima pristup “neograničenim sredstvima”, ali da od kvaliteta i broja projekata zavisi koliko će ih iskoristiti.

Brnabić je za RTS rekla da su odvojena sredstva za Srbiju, ali da je sada na nama koliko brzo ćemo imati spremne projekte i ideje, ističući da se juče razgovaralo o ulaganjima u pet prioritetnih oblasti – infrastrukturu, mala i srednja preduzeća, inicijativu “mali Šengen” i regionalnu privredu, razvoj privrede u Srbiji i poljoprivredu.

Kad je reč o infrastrukturi, Brnabić kaže da se govori o projektima u vrednosti od 4 milijarde evra, od kojih je prioritet “autoput mira”, kao i pruga Niš-Kuršumlija.

Kad je reč o privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, govori se o garantnoj šemi za sektor malih i srednjih preduzeća.

“Tu bi DFC obezbedio jednu milijardu dolara kredita, mi bismo pokrili rizik prvog gubitka”, rekla je Brnabić.

Treća oblast je sve što se tiče inicijative “mali Šengen”, podrška za regionalnu privredu, infrastrukturu, dok se četvrta oblast odnosi na dalje uslove za razvoj privrede i investiranje od strane DFC u industrijske zone.

Peta oblast je poljoprivreda, sa naglaskom na podršku ženskom preduzetništvu u poljoprivredi i mladim poljoprivrednicima, rekla je Brnabić.

“Sa prisustvom DFC imamo pristup neograničenim sredstvima, koliko ćemo iskoristiti je do nas i naših projekata”, rekla je Brnabić.

Upitana šta dolazak DFC šta donosi srpskoj privredi, Brnabić je rekla da je i izvršni direktor DFC Adam Boler juče rekao da je Srbija u poslednjih sedam godina uspela da ojača svoju ekonomiju i svoj privatni sektor na način da danas postoji atmosfera, sredina u koju DFC može da dođe i investira.

“To je jasan signal koliko je Srbija danas ekonomski stabilnija i jača, samo njihovo prisustvo i signal koji šalje ostalim investitorima i agencijama koje se bave našim kreditnim rejtingom, što znači jeftniji novac u Srbiju za naša mala i srednja preduzeća i dodatnu kapislu za razvoj”, rekla je Brnabić.

Upitana šta se menja u političkim odnosima, Brnabić je rekla da je nastupila nova era u odnosima SAD i Srbije.

“To zaista najbolje sumira i sporazum u Vašingtonu koji je jako dobro ispregovarao predsednik Vučić i srpska delegacija i već vidimo prve konkretne koristi za građane i privredu”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je to prvi sporazum nakon 140 godina i da nikada ovako velika delegacija SAD nije bila u Srbiji.

“Bio je predsednik Nikson u poseti Jugoslaviji i Titu, ali ni tada nije bila tako jaka delegacija. To je šest agencija, sedam sa Stejt departmentom plus direktan izaslanik predsednika SAD i Bele kuće”, rekla je Brnabić.

Upitana da li je sada primetan veći uticaj SAD u Srbiji, ona je rekla da odnosi nisu bliži, nego je to “neuporedivo, crno i belo”.

Na pitanje da li se razgovaralo o političkim tačkama vašingtonskog sporazuma, Brnabić je rekla da je bilo reči uglavnom o ekonomskim tačkama.

Navela je da je Grenel rekao da mu je predsednik SAD preneo da razmišlja drugačije i da proba da unese u razgovore nekonvencionalni pristup, da se razmišlja o ekonomskoj normalizaciji, navodeći da je takav bio i pristup predsednika Vučića.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *