Brnabić: Nastavak uspešne saradnje Vazduhoplovne akademije i kompanije MTU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je juče Trening centar Vazduhoplovne akademije i prisustvovala uručenju donacije kompanije MTU toj obrazovnoj ustanovi, avionskog motora Erbasa 318, koji će u Akademiji biti učilo za obrazovanje srednjoškolaca i studenata.

Brnabić je tom prilikom iskazala zahvalnost MTU na donaciji, kao i na odluci da izabere Srbiju kao investicionu destinaciju i izgradi fabriku u Staroj Pazovi, gde već sada radi 230 ljudi, a plan je da za nekoliko godina bude 500 zaposlenih.

Ona je posebno izrazila zadovoljstvo time što MTU ne krije da je doneo dobru odluku kada je krenuo sa investicijom u Srbiji.

Nadamo se da ćemo u partnerstvu sa MTU i Vazduhoplovnom akademijom dovoditi strance na obrazovanje i rad u našu zemlju, rekla je premijerka i istakla da je do sada u razvoj Vazduhoplovne akademije uloženo 377 miliona dinara.

To je tek početak jer ćemo u razvoj regionalnog trening centra na lokacijama u Beogradu i Vršcu uložiti 65 miliona evra u narednih nekoliko godina, čime će taj centar postati jedini te vrste u ovom delu Evrope, naglasila je Brnabić i napomenula da već ima interesovanja iz raznih delova sveta za studiranje.

Prema njenim rečima, značajno je i to što će najbolje obrazovanje tu dobijati i kadrovi za MUP i Vojsku Srbije.

Predsednica Vlade je istakla i značaj dualnog obrazovanja koje kroz saradnju sprovode MTU i Vazduhoplovna akademija.

Dualno obrazovanje je pomoglo da dovedemo neke od najvećih investitora iz Nemačke u Srbiju, naglasila je ona i pozvala učenike, studente i njihove roditelje, kao i kompanije da se još više uključe u modele dualnog obrazovanja.

Brnabić je ukazala na to da postoji ogromna razlika u brzom zapošljavanju i u platama između srednjoškolaca koji su završili dualno ili klasičnu stručnu srednju školu i dodala da je 62 odsto onih koji su završili 2022. godine po dualnom modelu već zaposleno i da im je prosečna plata 640 evra, dok je kod klasičnih to 37 odsto sa platom od 556 evra.

Glavni programski direktor kompanije MTU Mihael Šrajg ocenio je da je donacija veoma mali poklon u odnosu na ono što kompanija dobija u Srbiji.

Rezultat naše saradnje jeste i motivacija za buduće generacije. Očekujemo da i ovaj poklon doprinese daljem prosperitetu naše saradnje, rekao je on.

Iz MTU je danas najavljeno da će u narednih nekoliko godina broj zaposlenih u toj kompaniji u Srbiji porasti na 500, te da očekuju kadrove sa Vazduhoplovne akademije.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je kao odličnu četvorogodišnju saradnju sa kompanijom MTU, dodavši da se u toj obrazovnoj ustanovi trude da u razvoju prate kompaniju.

Na Akademiji se, u saradnji sa MTU, već obrazuju prve generacije učenika po modelu dualnog obrazovanja.

Cvijović je rekao da će, uz planirani razvoj, Akademija imati mogućnost da kroz trening centar, visoku strukovnu školu i srednju školu obrazuje ukupno 1.500 kadrova za vazduhoplovstvo, koji će sticati evropske vazduhoplovne licence.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *