Brnabić na Samitu Centralnoevropske inicijative u Rimu

U Rimu se održava Samit Centralno-evropske inicijative (CEI), a među učesnicima, liderima zemalja članica te inicijative je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je planirano, Brnabić će se obratiti učesnicima Samita CEI na plenarnoj sesiji, a tokom boravka u Rimu sastaće se i sa predsednikom italijanske vlade Ðuzepeom Konteom.

Takođe, na marginama Samita predsednica srpske vlade sastaće se sa premijerom Moldavije Jonom Čikuom i sa novim evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, najavila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Prema informacijama Tanjuga, pored srpske premijerke, iz regiona, na Samitu će učestvovati i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Dušan Marković i Severne Makedonije Zoran Zaev.

Učesnici Samita će razgovarati o značaju evropskih integracija, međusobnoj ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i o poslovnim prilikama u regionu.

Centralno-evropska inicijativa je nastala je 1989. godine iz „saradnje četiri zemlje“ – Italije, Austrije, tadašnje SFRJ i Mađarske, a sutrašnjim Samitom se obeležava završna faza italijanskog predsedavanja CIE i ujedno slavi 30. godišnjica od osnivanja ove regionalne organizacije.

Sada ima 17 članica – Albanija, Belorusija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Severna Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora, budući da je Austrija tokom 2018. godine odlučila da istupi iz članstva.

Strateški cilj CEI je „regionalna saradnja za evropske integracije“, a jedan od glavnih prioriteta CEI je saradnja sa Evropskom unijom, sa ciljem jačanja procesa evropskih integracija celog regiona.

Činjenica da se CEI sastoji od dve grupe zemalja – država članica EU i država koje nisu deo EU – doprinosi ubrzanju procesa integracije država članica CEI koje nisu u EU, a nastoje da joj pristupe.

Inicijativa funkcioniše po sistemu rotirajućeg jednogodišnjeg predsedavanja, a Srbija je predsedavala CEI 2011. godine.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *