Brnabić: Izgradnja digitalnih puteva i uvođenje brzog interneta ekonomski jačaju državu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović obišli su danas selo Gornje Svarče kod Blaca, povodom završetka radova u tom mestu, u okviru Projekta izgradnje širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije.

Brnabić je tom prilikom istakla da je ovaj projekat najvažniji za naše najmlađe, kako bi im se omogućili svi uslovi za život i rad u mestima gde su  rođeni.

Ona je naglasila da se prema analizama Svetske banke jasno vidi važnost izgradnje digitalnih puteva i uvođenje brzog interneta, jer to direktno utiče na ekonomsku snagu jedne države, kao i na rast BDP-a.

Selo Gornje Svarče kod Blaca je treće mesto u kojem smo se uverili u to kako napreduje jedan od najbitnijih projekata digitalizacije u Republici Srbiji koji realizujemo, istakla je Brnabić.

Meštani ovog sela će izgradnjom optičke, telekomunikacione infrastrukture dobiti pristup brzom internetu, protoka preko 100Mb/s.

Do sada je brzim internetom pokriveno 75 odsto teritorije zemlje, dok se realizacijom ovog projekta očekuje da do kraja 2025. godine 99 odsto sela u Srbiji dobije brzi internet.

Jovanović je napomenuo da je uvođenje interneta u selima bitno zbog dostupnosti usluga elektronske uprave, digitalizacije sistema prosvete i omogućavanja digitalne nastave i digitalnih sadržaja i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola.

Takođe, ministar je naveo da će to doprineti i pokretanju biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina kako bi poljoprivredni i drugi proizvodi bili dostupni u svakom trenutku preko interneta.

Meštanima će biti dostupan i multimedijalni sadržaj, više stotina televizijskih kanala, zabavni, sportski, filmski i naučni programi, kao i fiksna i mobilna telefonija, istakao je Jovanović.

On je ovom prilikom ukazao na to da je Srbija prepoznata kao zemlja koja je značajno napredovala u digitalizaciji javne uprave i digitalnoj transformaciji, te da je Svetska banka u svom poslednjem izveštaju, po indeksu digitalne transformacije svrstala našu zemlju na 4. mesto u Evropi, dok su Ujedinjene nacije ocenile da je Srbija jedna od 10 zemalja u svetu koja ima najveći rast u razvoju elektronske uprave.

Realizacijom projekta uvođenja brzog interneta u ruralnim područjima pokazujemo svoju ambiciju da još više napredujemo na ovim svetskim listama, poručio je ministar.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je sa Telekomom Srbija opremilo OŠ „Stojan Novaković“ u selu Gornje Svarče laptop računarima i projektorom.

Pored predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra Mihaila Jovanovića, događaju su prisustvovali i predsednik opštine Blace Ivan Burgić i generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je napravilo plan da se do kraja 2025. godine brzi internet uvede u više od 700 sela, da se u tu svrhu izgradi više od 4.700 kilometara otpičkih trasa i da se poveže više od 120 hiljada domaćinstava i oko 720 školskih objekata.

Obezbeđeno je finansiranje ovog projekta sa 120 miliona evra od strane države, dok priključivanje domaćinstava vrše telekomunikacioni operatori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *