Branko Ružić „Bez tajni“: U politici treba trajati i ne obrukati se

Srpski političar Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), govorio je za emisiju „Bez tajni“ medijske mreže Info24 o svojoj političkoj karijeri, trenutnoj političkoj sceni u Srbiji, borbi protiv korona virusa, funkcionisanju obrazovnog sistema u doba Kovida-19, ljubavi prema FK Partizan, ali i porodici i slobodnom vremenu.

Branko Ružić, sin diplomate, strelac u horoskopu, kazao je da mu nikada nije padalo na pamet da će se baviti javnim poslom odnosno politikom o čemu svedoči činjenica da je po završetku studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (1999.) upisao postdiplomske studije i 2000-te godine pobedio na konkursu za posao šefa Sektora za međunarodnu saradnju u rektoratu beogradskog Univerziteta.

„Međutim, imao sam neka da kažem obećanja koja sam davao godinama ranije 1996, 1997. godine da ću se aktivno uključiti u rad stranke. Onda su me pozvali drugovi iz SPS-a i rekli mi da preuzmem omladinu. Razmišljao sam 24 sata i tako ušao u politiku“, ispričao je Ružić.

Ružić trajanje smatra najvećim uspehom u političkoj krijeri.

„U politici treba trajati i ne obrukati se, prilagoditi se promenama i reformama ali mislim da je trajanje u politici najvažnije“, ukazao je Ružić.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje trenutnu političku scenu u Srbiji, Ružić je primetio da „svako vreme nosi svoje breme“ i da će „neko reći da mu nedostaje malo više opozicije“.

„I meni lično nedostaje taj korektivni faktor. Opozicija ima konstruktivnu ulogu, ukoliko je konstruktivna. Ukoliko ukazuje na neke koncepcijske manjkavosti u politici koju sprovodi bilo koja vlada pa i vlada Republike Srbije. Rekao bih da je to jedna manjkavost ne naše političke scene nego je manjkavost pre svega onih koji pretenduju da budu opozicija, da zastupaju interese dela građana i građanki koji su nosioci suverenosti ove zemlje a praktično im ne nude ništa“, ocenio je Ružić.

Dodao je da je u poslednjih pet, šest godina  stopa nezaposlenosti značajno opala, da su u Srbiju stigle brojne investicije, da su završeni ili pokrenuti mnogi infrastrukturni projekti kako u saobraćaju tako i energetici, da je država, misli, u top pet zemalja u svetu u borbi protiv virusa korona.

„I onda oni koji su frustrirani i politički potenti nemaju odgovor, nemaju kreaciju, tako da je to trenutno stanje kada dominira jedna pozitivna priča. Videćemo šta će biti dalje“, naveo je Ružić.

Govoreći o korona virusu, Ružić je istakao da je obrazovni sistempokazao „visok stepen odgovornosti i rezistentnosti“ prema planetarnom problemu koji se dokađa i koji živimo godinu i neki mesec.

Dodao je da je važno da smo na početku epidemije na adekvatan način odgovorili na taj izazov i pokazali da je obrazovni sistem vrlo prilagodljiv zahvaljujući digitalizaciji koja je pomogla uvođenje onlajn nastave.

„Velika predanost i energija koju su pokazali nastavnici, učitelji, učiteljice ,vannastavno osoblje, pre svega deca koja su pokazala odgovornost. Moram da istaknem da od predškolskih ustanova zaključno sa visokoškolskim ustanovama, sa fakultetima, 1.250.000 nečije dece je u tom sistemu. Pomnožite to sa roditeljima, bakama, dekama, tetkama, ujacima, strinama, shvatićete da je obrazovanje i obrazovni sistem u fokusu sigurno dve trećine ukupne populacije naše zemlje. Tako da mislim da smo i tada kada je otpočela korona i sada pokazali visok stepen adaptibilnosti i adekvatnog odgovora na izazove“, istakao je Ružić.

Na ocene o neregularnih godinu dana vaspitno-obrazovnog procesa tokom pandemije, Ružić je odgovorio da vaspitno-obrazovni proces nije bio ugrožen upravo zbog toga što su mladi digitalno pismeniji nego stariji i lako se prilagode. Uverio je da će se mala matura održati krajem juna u skaldu sa propisima i dolukama.

Prema nejgovim rečima, do sada je vakcinisano i revakcinisano 48.000 zaposlenih u prosveti.

Ružić je naglasio da je vakcina civilizacijska tekovina i za antivaksere rekao da „pričaju raznorazne gluposti“ i podsetio da je Srbija jedna od malobrojnih država koja je obezbedila građanima „lepezu vakcina“.

„Suštinski je važno znati,  ko god je bio vakcinisan i revakcinisan nije umro od korone. Ako to nije dovoljan argument za vakcinisanje, onda OK“, poručio je Ružić.

Ružić je otac dvoje dece. Ćerka mu završava osmi razred, a sin je na prvoj godini Pravnog fakulteta beogradskog Univerziteta i član je humanitarne organizacije „Kolevka“.

Ružić je ispričao da nije mnogo slušao savete oca diplomate jer je želeo da bude samostalan i tako se odnosi sada prema svom sinu, ne meša u njegove odluke.

„Porodica političara najbolje zna koliko je to jedan težak poziv. Kada bih se ja pitao, ne bih voleo da bude u politici“, rekao je Ružić.

Ružić je otkrio da „Partizan“ voli od malih nogu i da mu je u srcu rekavši da je taj klub uvek težio kvalitetu a ne kvantitetu. Komentarišući odnos prema najvećem rivalu, Crvenoj Zvezdi, Ružić je kazao da „Partizan“ ima empatiju i širokogrudost jer „kada to pogledate videćete malu crvenu zvezdu koja stoji u grbu Partizana“.

Branko Ružić je od 2009-2014. godine obavljao  funkciju potpredsednika FK „Partizan“.

Zdušno podržava borbu države protiv organizovanog kriminala i korpucije, naveo je Ružić odgovarajući na pitanje oeventualnoj umešanosti u kriminalne radnje urpave FK Partizan u slučaju hapšenja Veljka Belivuka i članova njegove kriminalne bande.

“Moram reći da to nije razlog da se kriminalizuje jedna institucija, a Partizan jeste institucija. Svi oni koji su odgovorni, hvala Bogu, odgovaraće, a što se tiče kluba i svih sekcija u Sportskog društva Partizan ja samo mogu da još više navijam…“, rekao je Ružić.

Govoreći o igranoj seriji „Porodica“, Ružić je izneo  mišljenje da je bilopreuranjeno da se takva serija producira i emituje i ocenio da ima dosta „relativizacije nekih istorijskih činjenica“. Kazao je da je potrebna istorijska distanca ali i da je dobro što je sada snimljena jer topokazuje „da je Srbija demokratsko društvo gde možemo da se suočimo i na javnom servisu sa frustracijama koje su nas doticale pre 20 godina“.

Ružić je rekao da se u slobodno vreme bavi kulinarstvom koje je njegova „najveća strast“ i to ga  smiruje.

 „Da nisam u politici, bio bih kuvar“, zaključio je Ružić.

Izvodi iz biografije Branka Ružića

Rođen je 14. 12.1975. godine u Zemunu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, smer za međunarodne odnose, gde je od 1996. do 1999. godine obavljao funkciju studenta prodekana.

Od januara 2001. do decembra 2003. godine narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Od 2004. do 2006. godine poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora. U tom sazivu je i član Odbora za evropske integracije Skupštine Državne zajednice Srbija i Crna Gora kao i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu.

U sazivu Narodne skupštine Republike Srbije od 2008. do 2012. godine narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe SPS-JS, kao i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava.

Na majskim izborima 2012. godine ponovo je izabran za narodnog poslanika Narodne skupštine Republike Srbije i od tada obavlja funkciju predsednika poslaničke grupe SPS-a.

U periodu od aprila 2000. do decembra 2002. godine bio je predsednik omladine Socijalističke partije Srbije. Od marta 2001. do decembra 2002. godine obavljao je funkciju portparola SPS.

Od 2001. godine potpredsednik je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, a 18. januara 2003. godine  na VI kongresu SPS-a reizabran je na tu funkciju.

Za predsednika Izvršnog odbora Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije izabran je na VII Kongresu SPS-a 3. decembra 2006. godine.

Na istu funkciju reizabran na VIII kongresu SPS-a 2010. godine.

Na IХ kongresu SPS-a 2014. godine izabran na funkciju potpredsednika GO Socijalističke partije Srbije.

Bio je višegodišnji član Odbora za spoljne poslove, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za evropske integracije.

U Vladi Srbije, 2013. godine obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u periodu kada je usvojen pregovarački okvir, i kada su zvanično otvoreni pregovori Republike Srbije i Evropske unije.

Od 2009-2014. godine obavljao je funkciju potpredsednika FK „Partizan“.

Od 29. juna 2017. obavlja funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

Govori engleski jezik.

U braku je sa Anom i ima sina Milutina i ćerku Elenu. (Izvor: www.sps.org.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *