Božićno seoce kod Hrama Svetog Save

Predsednik Gradske opštine Vračar Milan Nedeljković najavio je da će se manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ održati treću godina za redom na Platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2020. godine.

Ideja je nastala sa željom da se svi praznici tokom januara objedine i obeleže na istoj, jedinstvenoj lokaciji, platou ispred Hrama Svetog Save, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

„Za Gradsku opštinu Vračar predstavlja čast, veliku obavezu i zadovoljstvo da učestvuje, i da je suorganizator ovako velike manifestacije. Posetioci će tokom održavanja manifestacije uživati u nastupima najpopularnijih muzičkih grupa, horova i izvedbi predstava u kojima će učestvovati najpopularniji glumci“, istakao je predsednik Opštine i dodao da će Opština Vračar u okviru manifestacije uručiti božićne poklon paketiće deci iz Doma za decu i omladinu „Dragutin Filipović Jusa“ i specijalne osnovne škole „Dušan Dugalić“.

Predsednik je istakao da Opština Vračar, zajedno sa Hramom Sv. Save i Srpskom pravoslavnom crkvom, učestvuje i u organizaciji međunarodnog kviza o Nemanjićima. „Polufinalno takmičenje će se održati 23. januara u GO Vračar, a 25. januara u Narodnoj biblioteci Srbije biće održano finale“, rekao je Nedeljković i dodao da se ovaj kviz po prvi put održava.

Kao posebno značajno za narednu godinu je istakao i završetak radova na izgradnji Hrama Svetog Save. „Kao zadnji kamičak u mozaiku biće i to urađene. Sva svetlost sa Vračara biće usmerena na svakog Srbina širom sveta, da ga ojača, ali takođe i svima onima koji su oko nas da pokaže sve naše vrline. Dodatna energija koja će doći iz dovršenog Hrama će da pokaže da smo mi narod koji raširenih ruku dočekuje i samo želimo dobro, kako okolini, tako i nama“, zaključio je predsednik na kraju obraćanja.

Pored predsednika Opštine na konferenciji za novinare govorili su i: dr Marko Nikolić iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, predsednik „Color Press Group“ Robert Čoban, Aleksandar Sanja Ilić iz grupe „Balkanika“, Milan Đurđević iz grupe „Neverne bebe“ i glumac Danijel Kovačević.

Želja organizatora je da svakodnevnim programom i propratnim aktivnostima ponudi Beograđanima i turistima, koji tokom praznika posete Beograd i Hram Svetog Save, jedinstvenu manifestaciju namenjenu najmlađima, ali i starijim posetiocima, sa ciljem da Božićno seoce kod Hrama postane tradicionalna manifestacija.

Posetioci će uživati u nastupima dečjih i crkvenih horova, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, uživaju u muzičkom i dramskom programu na bini, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete, i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

INFO 24 / Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *