Borel stiže u Beograd, sastanak sa Vučićem

Šef diplomatije EU Žosep Borel dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je najavljeno u Evropskoj službi za spoljne poslove, Borel će se tokom dvodnevne posete sastati i sa predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva.

Borela će na Aerodromu „Nikola Tesla“ sačekati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a u 12.00 sati predviđen je sastanak sa predsednikom Vučićem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nakon sastanka su planirane izjave za medije.

U 15.30 časova predviđen je sastanak sa premijerkom Brnabić.

Borel, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

On dodaje da će Zapadni Balkan biti prioritet tokom njegovog mandata na mestu šefa EU diplomatije.

Borel pred posetu Srbiji kaže u intervjuu za Tanjug da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

Borel podseća da je EU jasno stavila do znanja da su „ključ“ za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Od stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, u decembru 2019. godine, Žosep Borel je naglašavao da mu je prioritet na Balkanu rad na sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine, što potvrđuje i njegova odluka da u regionu prvo poseti ova dva grada.

„Lično sam posvećen posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine i očekujem da se on nastavi što je brže moguće. Ključno je da kosovske vlasti iskoriste ovaj novi trenutak i ostave po strani carinske tarife. Srbija takođe mora da da svoj doprinos, kako bi došli do konstruktivne atmosfere za nastavak pregovora„ – navodi Borel.

Visoki predstavnik EU kaže da je uveren da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije razumeju trenutnu situaciju.

Borel dodaje da „opredeljenost i političku volju“ za koje, kako kaže, zna da ih Beograd ima, očekuje da vidi i kod prištinske strane.

Tokom boravka na Kosovu Borel je razgovarao sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima.

Borel je nakon sastanka sa Tačijem rekao da će EU posredovati u dijalogu izmedu Prištine i Beograda, bez nadmetanja sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Terampa, Ričardom Grenelom.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *