Bocan-Harčenko: Rešenje uz dogovor sa Srbima na KiM

Ruski stav o rešavanju kosovskog pitanja je nepromenljiv i temelji se na Rezoluciji SB UN 1244, a Rusija će podržavati sve napore koji će Beogradu i Prištini pomoći da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje, kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

U autorskom tekstu za „Napredak“, časopis za političku teoriju i praksu SNS, rekao je da će Rusija posebnu pažnju posvetiti tom pitanju i da razgovor o budućim uzajamnim odnosima između Beograda i Prištine može da da rezultate samo uz striktno poštovanje međunarodnog prava, zakonitih interesa i zabrinutosti kosovskih Srba.

Strane same treba da se sporazumeju, a kontraproduktivni su forsiranje „definitivne normalizacije“, nametanje unapred pripremljenih recepata i vremenskih okvira“, kaže Bocan -Harčenko.

On je rekao i da je „Rusija opredeljena za razvoj saradnje po širokoj lepezi pravaca“ i da „ključan značaj tome daje poverljiv politički dijalog na najvišem nivou“.

Harčenko smatra i da EU, koju je Generalna skupština UN ovlastila da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, treba nepristrasno i efikasno da ispunjava svoje obaveze i da nastoji da se ostvare ranije postignuti dogovori, koje, dodaje, danas kosovski Albanci otvoreno ignorišu.

Prvorazredni značaj imaju formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje pitanja vezanih za izbeglice i interno raseljene, rekao je on.

„Podržavaćemo sve napore koji će pomoći Beogradu i Prištini da postignu čvrsto, održivo i obostrano prihvatljivo rešenje. Kao što je u više navrata naglašavao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će zadovoljiti Srbe koji brane svoja zakonita prava na KiM“, kaže ambasador Bocan-Harčenko.

Ističe da Rusija nikad nije sprečavala namere balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, da se pridruže EU.

„Važno je da to ne nanese štetu našim bilateralnim odnosima“, viđenje je ambasadora Harčenka.

U tekstu u časopisu „Napredak“ ruski ambasador govorio je i o politici Beograda prema Moskvi i naveo da Rusija visoko ceni odgovornu, suverenu politiku Beograda usmerenu ka očuvanju vojne neutralnosti. Važnu etapu predstavlja sklapanje rusko-srpskog međuvladinog Sporazuma o saradnji u borbi protiv terorizma, u junu ove godine.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu delotvorno doprinosi uklanjanju posledica elementarnih nepogoda, radi na razminiravanju, organizuje pripreme spasilaca i vatrogasaca, dodao je ambasador Ruske federacije u Beogradu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: EPA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *