Boban Đurović: Pamtiću svaku stepenicu, koju smo prošli da bi Vrnjačka Banja danas izgledala ovako

Predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Vrnjačka Banja i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović je za INFO 24 i Raški portal otkrio koji su planovi za novu 2020. godinu ali se i osvrnuo na 2019. godinu i istakao najznačajnije događaje u protekloj godini.

Po čemu ćete pamtiti 2019. godinu i na šta ste posebno ponosni kada je u pitanju realizacija kapitalnih investicija?

Moja želja je uređena, funkcionalna, posećena Vrnjačka Banja. Bezbrižnost naših građana sa porastom kvaliteta života. Realizacija velikih, kapitalnih projekata.  Pamtiću svakako svaku stepenicu, koju smo prošli da bi Vrnjačka Banja danas izgledala ovako. Podsetiću vas, da je 2012-e godine budžet Opštine bio nešto iznad petsto miliona. Sa takvim zetečenim budžetom, manevr u investicionom smislu nam je bio izuzetno mali. Želeli smo mnogo. Imali smo mnogo ideja za realizaciju ali je nedostajalo finansija. Osim finansija, veliku kočnicu su nam pravili hoteli u stečaju. Vrnjačka Banja nije mogla da igra međunarodnu i domaću turističku utakmicu, sa jednim hotelom od četiri zvezdice. Poverenje koje smo imali od strane tadašnjeg Premijera Vlade Republike i današnjeg Predsednika Republike je bio ključ da situacija u Vrnjačkoj Banji počinje da se pokreće. Uz podršku Vlade, kupili smo „Autoprevoz“preduzeće u stečaju i na ovaj način obezbedili i uredili Autobusku stanicu i regulisan gradski i međugradski prevoz. Danas je naša autobuska stanica, lepa, funkcionalna ali i profitabilna, što je najvažnije. Prva u Srbiji je dobila dozvolu za stanične usluge, jer smo prvi ispunili zadate kriterijume. Nakon sređivanja autobuske stanice, problem je bio završetak Centralnog banjskog parka, koji smo mi, kao rukovodstvo zatekli raskopanog, nezavršenog i pre svega nebezbednog zbog kablova i žica, kojih je bilo na sve strane. Neću puno pričati o tome, građani Vrnjačke Banje se sećaju, nije to bilo tako davno. Tako da je naš sledeći korak bio završetak Centralnog parka, moderno osvetljenje, postavljanje fontana, uređenje cvetnih rondela, sređivanje šetačke zone. Kosolidacijom budžeta, investicijama u infrastrukturu i projekte omogućili smo stabilno okruženje i tek tada smo mogli da počnemo sa planiranjem da realizujemo odluke koje smo imali. Uvećanju budžeta je doprinela revizija fizičkih i pravnih lica o prijavljivanju imovine, povećanje naplate boravišne takse, koja je rezultat većeg broja smeštajnih kapaciteta i kontrole. Sve dok nismo sredili ove osnovne stvari koje sam vam letimično nabrojao, nemoguće je bilo ubediti ljude da vide Vrnjačku Banju kao što smo je mi videli. I onda je počela da se menja istorija Vrnjačke Banje.

Koji su Vam planovi za 2020?

Budžet za 2020 godinu je razvojni i investicioni, usmeren ka realizaciji novih projekata ali i sufinansiranju projekata koje realizujemo sa ministarstvima Vlade Republike. Sledeće godine planirali smo ulaganje u dodatne turističke sadržaje i promociju Vrnjačke Banje na međunarodnom tržištu, jer želimo da povećamo broj noćenja stranih gostiju. I ove godine, kao i predhodne, planirani budžet opštine je preko milijardu dinara.

U prošloj godini imali smo šest novih hotela, u narednoj očekujemo još tri, plus investicije na sređivanju Promenade, Crkvenog brda, sportskih terena, šetališta, fontana i trgova. Gosti mi često kažu, odjednom se desila ekspanzija Vrnjačke Banje. Zapravo iza toga odjednom, stoji višegodišnji rad, čiji rezultati postaju vidljivi.
Izgradnja Moravskog koridora i uključenje na auto put od svega par kilometara od samog ulaska u Vrnjačku Banju, nam je od izuzetne privredne, turističke i ekonomske važnosti. Ovaj koridor je značajan za privredni razvoj celog regiona, sa našeg aspekta, posebno razvoja Vrnjačke Banje. Razvojem saobraćajne infrastrukture, mislim i na Moravski koridor i aerodrom u Lađevcima, otvara mogućnost da možemo govoriti o unapređenju turizma i povećanju broja noćenja stranih gostiju.

U 2020-oj godini, planirali smo investicije na planini Goč. Pripremili smo projekat avanturističkog i adreanaliskog parka, bogat sadržajima za sve starosne uzraste. Vidikovce i jedan deo biće posvećen vrnjačkoj tradiciji, sa autentičnim gočkim kućicama, u kojima će biti predstavljene tradicionalni način lokalnog planinskog života.

Uskoro očekujemo otvaranje drugog dela hotela „Zepter“ , površine od desetina hiljada kvadrata koja je više od tri decenije ružila sam centar Vrnjačke Banje. Narednih meseci očekujemo i početak izgradnje prvog indijskog hotela. Sa proleća će novi hotel „Park“ sa pet zvezdica ugostiti prve goste, a sa jeseni i novi „Merkur Palas“. Početkom leta, počeće sa radom i akva park na površini od 3,5 ha, ali i prve vrnjačke terme sa kompleksima zatvorenih i otvorenih bazena. Buduće aktivnosti se odnose na realizaciju projekata koje će upotpuniti sadržaje Vrnjačke Banje, kako bi produžili boravak gostiju u kraljici kontinentalnog turizma. Uskoro očekujem potpisivanje ugovora o izgradnji Garden parka koji će po svom sadržaju biti jedinstven u ovom delu Evrope.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *