Biblioteka „Diša Atić“: Čuvar kulturnog indetiteta i nasleđa Vladimiraca

„Biblioteka ,,Diša Atić” u Vladimircima, kao jedina ustanova kulture u opštini, kroz svoju osnovnu bibliotečko-informacionu delatnost, kao i uz sve svoje druge aktivnost, trudi se da pruži svoj doprinos očuvanju kulturnog identiteta i nasleđa na teritoriji opštine Vladimirci, pre svega kroz promocije najznačajnijih dela domaće književnosti, kroz različite oblike podsticanja čitanja i očuvanja našeg jezika,kulture i narodne tradicije“, poručuje direktorka Jasmina Kojičić.

Sedište biblioteke „Diša Atić“ je u  zgradi starog sreskog načelstva, popularnog Konaka. Današnja Biblioteka u Vladimircima je nastavljač tradicije Narodne knjižnice i čitaonice 1929. godine. Organizaciono Biblioteka je podeljena na tri sektora i to: Sektor za nabavku, obradu i pozajmljivanje bibliotečke građe, Sektor za organizaciju kulturnih aktivnosti i Sektor za opšte poslove. U sva tri sektora zaposleno je devet radnika.

Bibliotečke poslove obavlja trenutno četiri radnika različitih kvalifikacija. U Biblioteku je učlanjeno oko 700 korisnika kojima je na raspolaganju preko 48.000 knjiga razvrstanih u tri fonda: fond knjiga za odrasle, fond knjiga za decu i referensna zbirka.

„U osnivanju se nalazi i Zavičajna zbirka u koju se prikupljaju monografske i serijske publikacije i sitna bibliografska građa vezana za ove prostore i ljude. Do sada prikupljena građa tek treba da bude obrađena i klasifikovana. Korisnici bibliotečke građe imaju otvoreni pristup fondu knjiga za odrasle i za decu.  Za obradu  bibliotečke građe koristi se BISIS program za katalošku obradu knjiga u skladu sa važećim standardima“, navodi direktorka Biblioteke Jasmina Kojičić.

Biblioteka Diša Atić

U okviru Biblioteke radi i čitaonica. Pored knjiga iz referensne zbirke u čitaonici se koriste i časopisi i dnevna štampa na koju je biblioteka pretplaćena.

Pored  osnovnih delatnosti u biblioteci se odvija i bogat kulturno umetnički program vezan za organizovanje književnih susreta, likovnih izložbi, organizaciju različitih radionica, rad folklorne sekcije i podrške gotovo svim kulturnim manifestacijama koje se organizuju u ovom kraju.

„Bibliotekaje organizator ili  učestvuje u nekolicini manifestacija koje imaju stalni karakter, kao što su Slava opštine, Dan opštine, akademija  posvećena Svetom Savi, obeležavanju godišnjice Mišarske bitke u selu Trbušcu i naravno svim programskim aktivnostima tokom saziva Jalovičke likovne kolonije“, kaže direktorka Biblioteke.

Pored stalnih manifestacija Biblioteka podržava ili obezbeđuje logistiku manifestacijama koje povremeno organizuju KUD „Diša Atić“ iz Skupljena i nekoliko aktivnijih seoskih mesnih zajednica . Uz sve to Biblioteka sarađuje sa Predškolskom ustanovom  „Suncokreti“, sa Posavotamnavskom srednjom školom kao i sa dve  osnovne škole sa teritorije opštine.

Ko je bio Diša Atić?

Diša Atić, rođen u selu Skupljen je bio učitelj , kulturno prosvetni radnik i komunista koji je zarobljen i ubijen u okolini Gornjeg Milanovca od strane četnika Draže Mihailovića.

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta “Vladimirci danas” koji je finansijski podržan od strane opštine Vladimirci. Zahvaljujemo se na saradnji Biblioteci „Diša Atić“ i njenoj direktorki Jasmini Kojičić.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 INFO 24 / opština Vladimirci / Foto: Vikipedija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *