Bez planiranja nema efikasne komunikacije

Raška je, bila domaćin druge zajedničke edukativne radionice za predstavnike javnih uprava, civilnog društva i lokalnih medija Vrnjačke Banje, Raške i Kraljeva koje, u partnerstvu sa pomenutim lokalnim samoupravama i uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, sprovodi udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“.

Može li se, u odsustvu planirane i kontinuirne komunikacije između ključnih aktera u oblasti zaštite životne sredine u jednoj lokalnoj samoupravi, očekivati veća motivisanost i mobilizacija građana za rešavanje bar dela ,brojnih, problema u oblasti zaštite životne sredine? Ovo je samo jedno od pitanja, i dilema, pobrojanih na današnjoj radionici Raški gde su , po prvi put , zajedniči , razgovarali predstavnici javne uprave, civilnog društva i lokalnih medija iz Raške.

„Iako na prvi pogled zvuči paradokasno i nemoguće za jednu malu sredinu kao što je Raška da njeni ,malobrojni kompetentni i kvalifikovani akteri iz javne uprave,civilnog sektora i medija, sede, po prvi put zajedno i zajednički razgovaraju na razne teme iz oblasti zaštite životne sredine, ipak moram da priznam da je to tačno“ rekao nam je profesor Zoran Simović član Opštinskog veća zadužen za saradnju lokalne samouprave i civilnog društva ali i veliki aktivista u civilnom sektoru što ga je, bez sumnje, kvalifikovaliu dužnost u Opštinskom veću.

„Naravno, to nikako ne znači da među nama,ključnim akterima u ovoj oblasti, nema komunikacije,niti pak da nije bilo saradnje i zajedničkih akcija. Ali, segmenti planiranja i kontinuiteta nisu baš primarne karakteristike naših komunikacija, jer one , naše aktivnosti u oblasti zaštite žiovtne sredine, su, još uvek, više naša reakcija na posledice nego aktivizam na otklanjanju uzroka devastiranja životne sredine na lokalnom nivou gde sve i počinje. Zato mislim da će informacije i iskustva koje smo danas , na ovoj zajedničkoj edukativnoj radionici predstavnika javne uprave ,civilnog društva i lokalnih medija, dobili biti od koristi da unapredimo naše komunikacije ali i da iniciramo izradu strateškog dokumenta kao što je to Strategija integrisane komunikacije opštine Raška“.

Trećinu normi evropskog zakonodavstva koje trebaju bit implementirane u naš pravni poredak kroz predpristupne procedure koje su u toku, treba implementirati u oblast zaštite životne sredine a 80 procenata njih ,u sistemu podeljenih nadležnosti ustanovljenom „Lisabonskim ugovorom“ iz 2009 godine, direktno će se primenjivati na lokalnom nivou. Unapređene, osmišljene i planirane komunikacje u lokalnim samoupravama trebaju doprineti efikasnosti tog posla a jedan od ishoda biće i zdravija životna sredina. Sledeća , zajednička,edukativna radionica o komunikacijam u oblasti zaštite životne sredine biće organizovana 25. novembra u Kraljevu.

danas.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *