Besplatne ONLAJN obuke u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija za nezaposlene sa evidencije NSZ-a i studente

Sporazum o saradnji između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije „SEMOS EDUCATION“, kojim će se omogućiti besplatne onlajn obuke za nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i studente, potpisan je danas u Palati Srbija.

Sporazum su potpisali ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović i direktor kompanije „Semos education“ za Srbiju Aleksandar Borisavljević.

Ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da će se ovim Sporazumom, za oko 5000 mladih ljudi, nezaposlenih i studenata, omogućiti četiri besplatna onlajn programa obuka u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija.

„Ovo je velika prilika za nezaposlene i mlade ljude, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da se dodatno edukuju i steknu nova znanja, koja će im pomoći da postanu konkurentni na tržištu rada i da se lakše i brže zaposle“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da će u narednom periodu, Nacionalne službe za zapošljavanje stupiti u kontakt sa nezaposlenima sa svoje evidencije, kako bi ih informisali o načinu za pohađanje ove besplatne edukacije.

Kako je ministarka navela, sve ove aktivnosti su u skladu sa Nacionalnim strateškim ciljevima i prioritetima koji su utvrđenim nedavno usvojenom Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović istakla je da je Ministarstvo veoma posvećeno digitalizaciji, na svim nivoima obrazovanja i dodala da je ovaj Sporazum veoma važan jer će unaprediti edukaciju studenata u oblasti IT sektora i na taj način odgovoriti na potrebe tržišta za novim radnim mestima.

Naglasila je da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u budućnosti podržavati sve aktivnosti u ovoj oblasti, koje doprinose unapređenju digitalnog obrazovanja.

Direktor kompanije „Semos education“ za Srbiju Aleksandar Borisavljević istakao je da mu je čast što njegova kompanija može da učestvuje u dodatnoj edukaciji studenata i nezaposlenih lica.

Naveo je da je pripremljen veoma interesantan program za sve učesnike obuke, kao i da će biti pokrenute četiri IT profesije – „Software Developer“, „IT administrator“, „Data Analyst“ i „Artificial Inteligence practitioner“.

Direktor  kompanije  „Microsoft“ za Srbiju Milan Gospić rekao je da će ovaj Sporazum mladim nezaposlenim ljudima pružiti značajan napredak u digitalnom obrazovanju. Kako je naveo, Srbija se intenzivno razvija u digitalnom smislu i ovo je samo jedan od koraka kojim će se to i nastaviti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *