Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč o Kosovu

Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč u rešavanju kosovskog pitanja, što za nas nije lako, kaže predsednik Vučić i dodaje da je šef evropske diplomatije Žozep Borel iskreni prijatelj Srbije koji razume poziciju naše zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, bez obzira na to koja ličnost bude imenovana za izaslanika za Kosovo, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč o rešenju kosovskog pitanja.

Vučić je kazao da misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i verovatno BiH. „Biće to neko od velikog uticaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako”, objasnio je on.

Vučić je, upitan šta je razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Borelom, rekao da se radi o iskrenom prijatelju Srbije, koji razume poziciju naše zemlje.

On je, prema njegovim rečima postavljao pitanje i u Prištini, a i ovde, šta bi to Srbija dobila za priznanje Kosova. “Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora da prizna Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to da učini. Kosovo je sa međuanrodnim predstavnicima uvek glavna tema, 99 odsto vremena ode na Kosovo. Oni kažu “nemojte da računate da ćete biti deo EU, ako ne rešite to pitanje”. To nedvosmisleno kažu”, istakao je Vučić.

Ukazao je da je Borel profesionalac i da on mora da razgovara i sa Prištinom, jer ima Nemce, Francuze koji su priznali nezavisno Kosovo.
“Kako da kaže Angeli Merkel „neću da razgovaram“, to nije realno. On je dobar čovek, koji razume Srbiju, koji razume srpske potrebe i političke stavove“, rekao je on.

Vučić o vladi u PR: Bog otac ne zna kad će je formirati

Bog otac ne zna kada će se formirati vlada u Prištini, a kamoli Žozep Borel, prokomentarisao je Vučić, upitan da li je visoki predstavnik EU iz Prištine u Beograd doneo neku konkretnu informaciju o formiranju tamošnje vlade.

“Oni su mu rekli u ponedeljak, ali to sam već čuo više puta”, primetio je Vučić.

Vučić je, za TV Prvu, ukazao da postoji opasnost ako lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti bude želeo da unizi Srbe i Srpsku listu i da u vladu izabere nekog svog, “privatnog Srbina”.
“To bi značio kraj svakog normalnog i racionalnog razgovora sa Kurtijem i njegovom potencijalnom vladom”, podvukao je predsednik.

Dodao je da je pred Beogradom mnogo problema, te da ne dolazi lak period za zemlju, ali da je važno da naša ekonomija ide napred i da moramo da čuvamo mir i stabilnost.

Prilika da gradimo bolje odnose sa V. Britanijom

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja priliku da Srbija izgradi bolje odnose sa zvaničnim Londonom, nego što ih je imala dok je ta zemlja bila u Uniji, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će i sama EU želeti da se prikaže kao još uvek poželjna, što može da bude i šansa za Srbiju.

Vučić je za TV Prvu, upitan šta Bregzit predstavlja za Srbiju, ukazao da ćemo morati, kao i da ćemo sada imati priliku, da gradimo bolje odnose sa Velikom Britanijom, nego što su bili dok je ta zemlja bila deo EU.

On je primetio da će Britanija sada želeti da se pozicionira kao samostalna sila, te da su, u tom nastojanju, već napravili samit sa Afrikom, jer žele brži i veći prodor ka tom kontinentu, nego što je bio slučaj do sada, a da će to isto želeti da ostvare i na našim prostorima.

“Britanija je pre, a posebno posle Berlinskog kongresa imala veliki uticaj na ovaj deo, Grčku, deo Turske, do Balkana i to je trajalo i do dva svetska rata, pa i do danas. Želeće još veći utičaj. Zato treba da izgradimo što je moguće bolje odnose”, rekao je Vučić.

On je ukazao da će Bregzit ostaviti utisak da Evropa nije više privlačna kao što je bila, pa će EU pokušati da izgradi mehanizme da pokaže da je “lepa i mlada” i da svi žele da budu njen deo, što bi, istakao je, mogla da bude šansa za Srbiju i Crnu Goru.

Vučić je, ipak, ukazao da je za Srbiju ključna prepreka pitanje KiM.
“Kada vas pitaju, a znate njihove stavove, i svoje stavove i mogućnosti, i kada ne vidite kako bi moglo da izgleda rešenje…. Ja ga ne vidim. Nekada sam ga video, iako sam znao da ga narod ne bi prihvatio, ali sad ga ne vidim”, rekao je Vučić.

On je istakao da, ako neko misli da je moguć “SZO” ili “Ahtisari”, a da mi priznamo Kosovo – to nije moguće. “Iako bi 20 odsto ljudi to prihvatilo, to se neće desiti, osim ako građani ne izglasaju nekog drugog 26 aprila”, naglasio je Vučić.

On je rekao i da ne vidi volju da Beogradu ponude bilo šta, jer su nas, kaže, “ubijali svim pričama” i rušili kompromisne ideje.

A, da nam dajete nešto na kašičicu, da mi to predstavimo kao da je nešto više nego što smo očekivali, to nije moguće, podvukao je Vučić.

Završna fleš procena rasta 4,2 odsto u 2019.

Vučić izjavio da završna fleš procena privrednog rasta Srbije za 2019. godinu iznosi ne 4,1 odsto nego 4,2 odsto, po čemu je Srbija među prve tri ili četiri zemlje Evrope.

Vučić je kazao za Prvu da je u poslednjem krvartalu prethodne godine privredni rast Srbije bio 6,1 odsto, a u decembru čak 6,7 odsto koji je bio ubedljivo najveći rast u Evropi.
„Završili smo januar u većem suficitu nego što smo budžetom i sa MMF-om planirali, sa oko šest ili sedam milijardi većem suficitu, iako smo platili pet milijardi neke račune koje nismo računali da treba da platimo“, rekao je Vučić.

Kaže da će mart biti dobar pokazatelj pošto će već u februaru biti isplaćene veće penzije i veće minimalne zarade.
„Videćemo tu stanje budžeta. Ako se nastavi tako kako stvari sada idu, imaćemo značajna povećanja plata i penzija ove godine“, kazao je Vučić.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *