Beograd u 2020. godini kreće u rešavanje decenijskih problema

Izazovi koji pogađaju životnu sredinu, poput klimatskih promena, ljudska prava, kao i projekti koji naredne godine očekuju glavni grad Srbije bili su glavne teme na otvaranju konferencije „Economist: Svet u 2020“ u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obratio se u Domu Narodne skupštine učesnicima konferencije „Ekonomist: Svet u 2020. godini” i poručio da se Beograd ubrzano razvija i rešava probleme koji se nisu rešavali decenijama, pa i vekovima.

On je podsetio da je Beograd lokalna samouprava koja čini 40 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, kao i da ima veći budžet od Republike Srpske i Crne Gore, te da je Beograd i po teritoriji veći od nekih zemalja EU.

Govoreći o konferenciji, Vesić je istakao da je ona važna zato što omogućava da se razume u kom pravcu se kreće svet, šta će se dešavati sa EU nakon „Bregzita”, kako će jačati Kina, kako da se bolje razume biznis zajednica. On je dodao i da male zemlje poput Srbije moraju da saznaju trenutno stanje u svetu i pokušaju da pronađu svoje mesto.

– Beograd naredne godine očekuje nekoliko izazova koji se decenijama, pa i vekovima nisu rešavali. Prva stvar je rešavanje saobraćajne infrastrukture, jer Beograd više ne može da funkcioniše bez metroa, koji počinje da se gradi 2020. godine. Vrednost projekta je oko četiri milijarde evra, s mrežom od 42 kilometra za prve dve linije. Istovremeno se radi na proširenju gradske železnice – Bg voza. Već od nedelje kreću linije ka Lazarevcu i Barajevu, što za stanovnike tih delova prestonice znači pouzdanost prevoza i povezivanje svih delova grada u jedan sistem. Takođe nas očekuje i širenje tramvajske mreže za više od 40 kilometara, i tada možemo da pričamo o ekologiji i održivom razvoju – ukazao je Vesić i najavio nove tri linije elektroautobusa.

Drugi veliki izazov za Beograd je, prema njegovim rečima, prerada otpadnih voda, kao i činjenica da oko 30 odsto građana nema kanalizaciju. Podsetivši da sva postojeća kanalizacija bez ikakve prerade ide direktno u beogradske reke, naglasio je da je to zločin prema sopstvenim rekama i prirodi.

– Krećemo sa izgradnjom fabrike za preradu otpadnoh voda „Veliko selo”. Ugovor je potpisan i vrednost prve faze je 285 miliona evra. Fabrika će pokriti milion i po stanovnika prestonice i očekuje se izgradnja još četiri manje fabrike, čija je vrednost između 10 i 20 miliona evra. Cilj je da Nacionalnim investicionim planom u narednih 10 godina obezbedimo da nijedno domaćinstvo u Beogradu ne bude bez kanalizacije – najavio je Vesić.

On je dodao da je stub razvoja Beograda u sektoru usluga i turizma, podsetivši da se glavni grad Srbije približava milijardi evra zarađenih iz te oblasti.

– Ove godine ponovo ćemo imati porast broja turista veći od 10 odsto. Posebno nas raduje porast broja turista iz Kine, Turske i Nemačke, ali razvijaćemo se i u kreativnoj industriji, startap projektima i inovacijama. Kreće izgradnja velikog tehnološkog centra u Borči, ali i izgradnja sličnog kompleksa u Staroj šećerani, kao i na prostoru bivše termocentrale na Dorćolu – najavio je zamenik gradonačelnika.

Takođe je ukazao da Beograd ima 250.000 hektara obradivih površina, da se trenutno obrađuje oko 150.000 hektara i da posle Vojvodine predstavlja drugi poljoprivredni region u Srbiji. Ove godine smo opredelili skoro 350 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, dok je taj iznos pre samo šest godina bio svega 12 miliona dinara, podvukao je Vesić.

On je za 2020. godinu najavio otvaranje predstavništva Grada Beograda u Briselu, s ciljem, kako je istakao, da se bude na mestu gde se donose važne političke odluke i dobijaju sredstva za razvoj.

Na konferenciji su učestvovali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar bez porfelja zadužen za tehnološki razvoj Nenad Popović, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Suzana Paunović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *