Beograd širi biciklističku mrežu, još tri deonice u gradu

Privodi  se kraju izgradnja tri nove biciklističke deonice u gradu, najavio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i precizirao da prva deonica duga 650 metara, kojom je spojen Bulevar Mihaila Pupina i Milentija Popovića, povezuje bogatu  biciklističku mrežu u Novom Beogradu sa centrom grada.

– Ovo je primer dobrog planiranja uz uvažavanje sugestija građana. Na ovom projektu rade zajedno Direkcija za građevinsko zemljište i Sekretarijat za saobraćaj, a vrednost radova je oko sedam miliona dinara. Radovi na ovoj deonici su pri kraju, trenutno se radi na iscrtavanju signalizacije jer je veoma važno da staze budu bezbedne – naveo je gradonačelnik.

Osim ove, Beograd dobija još dve biciklističke staze, najavio je on.

– Prva je u Nemanjinoj, koja će šire gledano povezati pravce sa Autokomande ka „Beogradu na vodi”, ukupne dužine oko 900 metara, a na ovoj potonjoj lokaciji već funkcioniše staza u Bulevaru Vudroa Vilsona, duga 800 metara. Sve su to mali delovi koji povezuju sto kilometara ukupne mreže u glavnom gradu – rekao je Radojičić.

Ideja je da se ova mreža nadalje povećava, naglasio je gradonačelnik u uključenju za TV Prva.

– Male staze povezuju mrežu i čine je funkcionalnijom. Cilj nam je da do 2025. godine imamo još 212 kilometara biciklističkih staza – kazao je Radojičić.

Biciklistički saobraćaj u ukupnom saobraćaju Beograda ima učešće od jedan odsto, a cilj je da to bude četiri procenata, istakao je gradonačelnik, navodeći primere dobre prakse Beča i Kopenhagena, kojima možemo da stremimo.

Zoran Radojičić je pozvao građane da voze bicikle i podsetio da je nedelja od 16. do 22. septembra Nedelja mobilnosti u čitavom svetu, kada će posebna pažnja posvećuje hijerarhiji u saobraćaju i skreće pažnja da na prvom mestu treba da bude pešačenje, zatim vožnja bicikla, a na kraju lanca saobraćajna sredstva koja koriste različite izvore energije.

– Tako da je biciklizam važan zbog zdravlja sugrađana, ali i zbog ekologije i boljeg razvoja grada. Primera radi, jedan automobil zauzima mesto za parking deset bicikala – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je na kraju poručio da će se praviti što bolja infrastruktura za vožnju bicikala i da će se nastaviti sa razvijanjem takvog koncepta u Beogradu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *