Beograd: Prva lokalna samouprava sa štampačem na Brajevom pismu

Grad Beograd je prva lokalna samouprava koja je nabavila štampač na Brajevom pismu, što će biti od velikog značaja za slepe i slabovide osobe, rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ovo je primer uspešne saradnje i incijative koju su građani iskazali, a koja je sada realizovana, navela je Stanisavljevićeva na današnjem predstavljanju u prostorijama Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Slepe i slabovide osobe od danas imaju mogućnost da same izaberu da li dokumenta i rešenja koja izdaje ovaj sekretarijat žele štampane na Brajevom pismu. Svi zahtevi koje je potrebno priložiti za ostvarivanje određenog prava, takođe će biti odštampani na ovom pismu, što će biti dodatno olakšanje za pripremanje potrebne dokumentacije. Ovo je nastavak saradnje na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Beograda – kazala je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da se štampač trenutno testira, kako bi bio spreman do 1. januara 2020. godine, kada će započeti izdavanje rešenja na Brajevom pismu.

Ovakav štampač za sada ima Gradska uprava, Sekretarijat za socijalnu zaštitu, a planirali smo da u 2020. godini opremimo i centre za socijalni rad. Jasno je da je ova institucija prva kojoj se obraćaju slepa i slabovida lica, kada im je potrebno ostvarivanje prava iz domena socijalne zaštite – rekla je Nataša Stanisavljević.

Predsednik Udruženja „Slepe gledamo srcem” Boban Veličković istakao je da je prednost ovog štampača to što slepi i slabovidi sada imaju ibor.

Naše udruženje podržava ovaj projekat lokalne samouprave i zahvalni smo Gradu Beogradu. Od sada možemo da biramo da li rešenja želimo u pisanoj formi ili na Brajevom pismu. Do sada smo morali da imamo pratioca ili smo zavisili od pomoći ljudi u instituciji u kojoj se nađemo, a sada ćemo moći da samostalno obavljamo administrativne poslove – rekao je Veličković, i naglasio da je ovo izuzetan korak za sve slepe i slabovide osobe.

INFO 24 / Beoinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *