Atanasković sa Kolanđelijem i Hargitai: Nastavak uspešne saradnje sa EBRD

Ministarka privrede Anđelka Atanasković sastala se sa novoimenovanim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i odlazećom direktorkom te institucije Žužanom Hargitai sa kojima je razgovarala o nastavku uspešne saradnje.

Atanasković je poželela dobrodošlicu novom direktoru, a Žužani Hargitai se zahvalila, kako je istakla, na posvećenosti i razumevanju za prioritete Ministarstva privrede, među kojima je svakako podrška sektoru ženskog i omladinskog preduzetništva, ali i podrška na izradi Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjketima koji su u vlasništvu Republike Srbije.

Sagovornici su se složili da je zajednički rad na različitim aktivnostima koje Ministarstvo privrede sprovodi sa EBRD, naročito u sektoru malih i srednjih preduzeća i reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, konstruktivan i sadržajan.

„Mnogo toga konkretnog je urađeno i očekujem nastavak započetih aktivnosti sa EBRD“, rekla je Atanasković.

Ona je podsetila da Ministarstvo privrede aktivno radi na izradi Akcionog plana za sprovođenje Strategije.

„Zahvalni smo EBRD-u na podršci, cilj nam je da Vlada usvoji Akcioni plan za trogodišnji period najkasnije do kraja juna ove godine“, rekla je Atanasković.

Kolanđeli je istakao da će mu prioritet biti da se nastavi sa projektima podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, odnosno sa svim započetim aktivnostima, kao i da je otvoren za sve predloge i inicijative. 

Navodeći da je mnogo toga naučila u Srbiji i da će stečeno iskustvo primeniti u novoj sredini, Hargitai je ukazala da njen naslednik ima veliko iskustvo rada u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje i u oblasti garantnih šema i kreditnih garancija, gde EBRD ima veliko iskustvo iz rada u regionu.

Sagovornici su se saglasili da će razmotriti mehanizme koje EBRD ima na raspolaganju, posebno imajući u vidu da, u skladu sa novom EU perspektivom, učešće u EU programima sada prati i direktno pokrivanje određene garancijske šeme, a gde se otvara prostor da Evropska banka za obnovu i razvoj pomogne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *