Atanasković pozvala Slovačku da investira u Srbiji

Ministarka privrede Republike Srbije Anđelka Atanasković i državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Ingrid Brockova razgovarale su danas o unapređenju bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno o privlačenju slovačkih investitora za ulaganje u Srbiju.

Atanasković je istakla da se ekonomski odnosi prvenstveno baziraju na robnoj razmeni koju karakteriše povećanje obima i rast.

„U prva dva meseca ove godine Slovačka je bila naš 20. trgovinski partner, a vrednost ukupne robne razmene zabeležila je rast od 7% u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je Atanasković.

Ona je istakla da unapređenje saradnje dveju zemalja posebno vidi u oblasti energetike, inovacija i IT sektoru.

Ministarka je izrazila uverenje da će za unapređenje ekonomskih odnosa od velikog značaja biti i naredno zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje koje bi trebalo da se održi u drugoj polovini godine i upoznala sagovornicu da je nedavno imenovana za kopredsednika sa srpske strane.

Ona je ovom prilikom pozvala Slovačku da investira u Srbiji, ističući potencijale svih delova naše zemlje za rast i razvoj.

Ingrid Brockova, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike istakla je da je ovo njena prva poseta Srbiji i da se nada da će doprineti unapređenju saradnje.

Ona je istakla da je Slovačka poznata po autoindustriji, ali da prostor za unapređenje saradnje svakako postoji u oblasti energetike, digitalizacije, cirkularnoj ekonomiji, preradi poljoprivrednih proizvoda.

Na sastanku je dogovoren nastavak saranje i zajedničke aktivnosti u cilju njenog unapređenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *