Arilje, Kosjerić i Požega dan nakon poplava – u toku sanacija štete

Usled obilnih padavina, reka Moravica na teritoriji opštine Arilje se izlila,  zbog čega je juče proglašeno  vanredno stanje  u deset mesnih zajednica na teritoriji te opštine. Zbog izlivanja Moravice u kritičnoj situaciji  je nekoliko stotina kuća, na potezu od Klisure do Virova u opštini Arilje.  I Kosjerić je pretrpeo veliku štetu od poplave, kao i Požega. Danas se u sve tri opštine izvode radovi na sanaciji nastale štete.                                                                       

Poplava
Poplava, Foto: INFO 24

Ovako je Arilje izgledalo juče. U naseljima Grdovići i Cerova, na desetine kuća bule su pod vodom. Uništeni su usevi, malinjaci, domovi. Juče  je evakuisano 300 ljudi, podižu se nasipi i uklanjaju nanosi. Iz opštine tvrde da će hrana biti obezbeđena za sve ugrožene. Meštani kažu da je situacija sada teža nego pre šest godina.

Poplava
Poplava, Foto: INFO 24

Kako je naveo predsednik opštine Miloš Nedeljković, vanredna stanje proglašeno je u deset mesnih zajednica. . Poplavljeno je oko 500 kuća i oko 650 hektara zemljišta. Najveću štetu, oko 70 odsto, pretrpeli su malinjaci.

Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje
Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje, Foto: INFO 24

“Pokušali smo juče da spasimo one ljude kojima je pomoć bila najneophodnija,  i one koji su hteli da napuste svoje kuće, jer blo je i onih koji to nisu hteli. Evakuisali smo 84 porodice, jedan deo njih je otišao kod rodbine i prijatelja, dok su četiri porodice smeštene u sportskoj hali”, kaže za INFO 24  Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje .

Danas je zasedao Štab za vanredne situacije i odlučeno je da se prvo saniraju stambeni objekti, pa onda poljoprivredni. 

Poplava
Poplava, Foto: INFO 24

U Opštini Kosjerić malo manja šteta, ipak i danas se vide posledice. Skrapež, koji se izlio u centru prošle  noći,  poplavio je  je oko 40 kuća, tri stambene zgrade i vrtić. Voda je odnela konstrukciju mosta koji se gradi.

Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić
Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić, Foto: INFO 24

“Sigurno je da je most usporio protok reke, jer su skele bile ispod mosta. Nanos granja i stabala bio je na tim skelama. Na insistiranje Srbija voda, ali i na insistiranje vlasnika firme koja gradi most, dva bagera su bila na mostu i oni su non stop, u toku noći, otpušavali reku Skrapež. Došlo je do problema, ali sada ćemo videti ko je kriv i šta je čija krivica, ali verujte mi, voda je nadošla za manje od sat vremena. Nikoga ja tu ne bih krivio, ovo je bila viša sila”, kaže  Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

Obilne padavine su u poslednja dva dana   izazvale velike probleme i na području Požege, posebno u selima požeškog polja,  gde je proglašena vanredna situacija. Predsednik opštine, Đorđe Nikitović, sa saradnicima, obišao je sva ugrožena sela.

Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega
Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega, Foto: INFO 24

“U tih sedam sela mi smo morali da evakuišemo oko 50 domaćinstava i oko 300 grla stoke. Veliki talas vode stigao je iz pravca Arilja. Na sreću, danas se ta voda povlači, ali ono što je ostalo posle nje su ozbiljne posledice, kako na pomoćnim objektima, tako i na stambene, a najviše na useve, jer ljudi iz tog kraja isključivo žive od poljoprivrede”, kaže  Đorđe Nikitović, predsednik opštine Požega.

Formirane su komisije za procenu štete,  koje će odmah po povlačenju vode   izaći na teren,   a nastale štete će moći da se prihave  i u opštinskim upravama  u Požegi, Arilju i Kosjeriću,  o čijim će detaljima  javnost biti blagovremeno obaveštena.

Za INFO 24 Nada Dželebdžić / Foto: INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *