APR: Stvarne vlasnike evidentiralo 85 odsto obveznika

Stvarne vlasnike je evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85 odsto registrovanih subjekata, saopštila je danas Agencija za privredne registre i upozorila obveznike na prekršajnu odgovornost u slučaju da ne ispune tu zakonsku obavezu.

Zaključno sa 10. septembrom, stvarne vlasnike je evidentiralo najviše privrednih subjekata (87,31 odsto), a slede ustanove (83,19 odsto), zadužbine i fondacije (82,39 odsto), dok je procentualno najmanje udruženja (77,25 odsto) koja su evidentirala svoje stvarne vlasnike.

APR je pozvala obveznike koji nisu evidentirali stvarne vlasnike u Centralnoj evidenciji, da to što pre učine, jer će, u suprotnom, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv registrovanog subjekta ako utvrdi da nije izvršio evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u APR-u 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkrivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, uz postizanje višeg nivoa dostupnosti i pouzdanosti u evidentirane podatke o stvarnim vlasnicima.

Kako je saopšteno, APR je 4. septembra poslala notifikacije na oko 6.000 mejlova registrovanih subjekata sa obaveštenjem za svakog pojedinačnog obveznika koji još nije uneo svoje podatke u Centralnu evidenciju, da treba da ispuni ovu obavezu propisanu Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

U obaveštenju su obveznici upućeni kako da pristupe Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika preko veb-sajta Agencije i kako da pronađu detaljnija uputstva za postupak elektronskog evidentiranja, koja su objavljena na stranici Registri /Centralna evidencija stvarnih vlasnika.

Evidentiranje podataka o stvarnim vlasnicima vrši lice ovlašćeno za zastupanje u registrovanom subjektu, koje je dužno da podatke unese elektronski u Centralnu evidenciju, najkasnije u roku od 15 dana od datuma osnivanja, ili registracije promene vlasničke strukture i članova organa, na osnovu koje ispune uslov za sticanje svojstva stvarnog vlasnika registrovanog subjekta, uz upotrebu kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis.

Istovremeno sa evidentiranjem, podaci o stvarnim vlasnicima se objavljuju na internet stranici, odnosno na portalu APR-a, koja shodno zakonskoj obavezi proverava da li je registrovani subjekt evidentirao podatke o stvarnom vlasniku u Centralnu evidenciju u zakonskom roku.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Ilustracija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *