Apel građanima, sprovođenje mera tokom vikenda veoma važno

Beograd je prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde koronavirus može naglo da počne da se prenosi. Apelujem na poštovanje mera i na uključivanje svih inspekcijskih organa i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode, poručuje epidemiolog Predrag Kon.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, na pitanje kakva je trenutno situacija u Srbiji i da li smo prošli vrh drugog pika prvog talasa, rekao da je to jako ozbiljno pitanje.

„Mi smo na visokom novou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici i to posebno u Beogradu“, dodao je Kon.

Ukazao je da je „Beograd prava pravcata epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde može naglo virus da počne da se prenosi“.

„Apelujem na poštovanje mera i na uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode, da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi i što imam i dojava i prijava“, poručio je Kon.

„Jako je važno shvatiti, mi smo sada u vikendu, to je bilo vreme kada smo nekada to rešavali policijskim časom, sada toga nema i sada imamo samo sopstvenu svest i to je jako važno da se kontrološe“, istakao je Kon.

Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte i da pokušavaju da suzbiju širenje koliko je to moguće.

„Suština je da je virus u narodu i da se slobodno relativno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrešavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje“, rekao je Kon i dodao da je obavezeno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gde ne možete da omogućite rastojanje od 1,5 metra.

Na pitanje da li ima uvid i u to koliko se čeka na tetiranje, da li i dalje ima redova ispred kovid ambulanti, Kon kaže da su imali dosta muka oko toga poslednjih nedelja.

“Što se obima testiranja tiče, značajno je da se održi taj obim jer tako otkrivamo one koji nose virus i automatski sklanjaju se oni i izoluju da li kod kuće ili se hospitalizuju to zavisi od kliničke slike. Sa druge strane, vrlo se dobro zna da li su kontakti koji treba još da se štite“, rekao je Kon.

Što se tiče redova, u Beogradu kaže da taj broj opada, ali jako sporo.

“To jeste za sada, opada taj broj, ali to ne ide onom brzinom kao što je bilo prvi put“, dodao je Kon.

Privremena bolnica u Šapcu spremna za prve pacijente

Zbog velikog broja obolelih kao i pacijenata na lečenju u kovid bolnici, u Šapcu je otvorena i privremena bolnica. Potpukovnik dr Žarko Mićović, kordinator privremene kovid bolnice kaže da je sve spremno i da očekuje da tokom dana stignu prvi pacijenti.Navodi da imaju dovoljan broj i lekara i sestara.

„Privremena bolnica je spremna i tu će dolaziti svi pacijenti sa uputom iz kovid bolnice u Šapcu“, rekao je Mićović.

Svi pacijenti na Institutu za reumatologiju stabilno

Institut za reumatologiju od pre deset dana postao je kovid bolnica. Direktor Instituta Nemanja Damjanov kaže da su svi pacijenti stabilno i dobro. U toj bolnici se leče pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom kao i oni sa slabijim upalama pluća.

„Trenutno imamo samo tri slobodna mesta, ali biće vizita i i nadam se da će se još neko osloboditi“, rekao je Damjanov.

Trgovište, u kovid ambulanti 20 do 30 pregleda dnevno

Zbog sve više obolelih od juče je i u Trgovištu vanredna situacija. U kovid ambulanti dnevno se pregleda u proseku 20 do 30 pacijenata, kaže Novica Živanović, direktor Doma zdravlja i dodaje da se poslednjih dana beleži smanjen broj potencijalno zaraženih. To su, prema njegovim rečima, pacijenti koji su asimptomatski, ali ima i onih sa težom kliničkom slikom.

U Trgovištu je zaraženo četvoro medicinskih radnika od kojih su dva lekara.

INFO / Tanjug / RTS / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *