Andreja Mladenović za „Profil“: Veliki projekti menjaju koncept života

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Samostalne srpske stranke Andreja Mladenović govorio je za emisiju Profil medijske mreže Info24 o svom političkom putu, zašto je Demokratska stranka Srbije (DSS) bila njegov izbor, realizaciji velikih projekata u Beogradu, pandemiji korona virusa, organizovanom kriminalu i srpskoj opoziciji.

Andreja Mladenović je rođen 15. marta 1975. godine u Beogradu. Diplomirani je internacionalni menadžer i pravnik. Završio je master akademske studije na Fakultetu za inženjerski internacionalni menadžment i upisao doktorske studije na Evropskom univerzitetu u Beogradu, piše u biografiji objavljenoj na zvaničnom veb sajtu Grada Beograda. Navode se brojne funkcije koje je obavljao na lokalnom nivou i koje svedoče o bogatom političkom iskustvu.

A, politika je ušla u njegov život, ispričao je u emisiji Profil, ne zato što ju je birao kao što se bira drugi poziv već zato što je kao tinejdžer živeo dvedesete godine u Srbiji, godine demonstracija, protesta protiv aktuelne vlasti, sankcija, ratova, turbulencija…

Prve velike demonstracije kojima je prisustvovao bile su 9. marta 1991. godine u Beogradu kada je imao nepunih 16 godina.

 „Ja sam ušao u aktivni politički život kada sam završio Gimnaziju. Nekako sam procenio da je to trenutak da se uključim u politiku aktivno i tada sam se učlanio u Demokratsku stranku Srbije u Zemunu gde sam živeo i odakle sam i krenuo da se aktivno bavim politikom“, rekao je Mladenović.

Još kao dete, naveo je, interesovao se za istoriju i čitao je istorijske romane ali i dela o nacionalnoj istoriji što je probudilo patriotski i nacionalni duh u njemu. Odrastao je u tradicionalnoj porodici gde su pojedini članovi bili naklonjeni monarhiji i izraziti antikomunisti zbog čega je njegovo odrastanje i vaspitanje bilo u tom duhu i uticalo na kasnije opredeljenje da se priključi stranci desnog centra i nacionalnom bloku.

Moja odluka ka DSS-u bila je zbog programa koji je imao tu nacionalnu i demokratsku opciju. Tako živim i s tim ću umreti i s druge strane ljudi su bili meni bliski i nisam imao sumnje kojoj ću stranci pristupiti iako DSS nije u to vreme bila popularna“, izjavio je Mladenović.

Prema njegovom mišljenju, Vojsilav Koštunica je ostavio veliki trag u politici po načinu na koji se njom bavio, ophođenju, držanju i vođenju politike.  Istakao je da mu je bila velika čast da bude član DSS i Koštuničin saradnik od poverenja.

„Sa ponosom mogu da kažaem da sam bio član DSS i da je moj predsednik bio Vojsilav Koštunica“, kazao je Mladenović.

Mladenović je 2015. godine isključen iz stranke posle 19 godina provedenih u njoj i kaže da mu nije bilo lako jer je osim ostalog u DSS-u upoznao buduću surpugu.

Na pitanje o odluci dela opozicije da bojkotuje pošlogodišnje izbore Mladenović je rekao da izbegava da bude politički analitičar jer je aktivan na političkoj sceni ali je ocenio da im taj potez ništa dobro nije doneo.

„Nisu zastupljeni u pralamentu, njihov politički uticaj nije sigurno porastao čak je i manji, popularnost posmatrajući neka istraživanja koja su nam dostupna ne mogu da ulazim u to koliko su ona apsolutno tačna, ali nijedno istraživanje čak ni da su ga oni naručili i platili nije na taj način objavljeno da možete da kažete da oni sad imaju neki veći procenat i da poseduju neku vrstu legitimiteta ako nemaju legalno prisustvo u parlamentu. To je bila jedna pogrešna odluka, oni su pokušali da destabilizuju političke prilike na taj način, njima nije bio cilj da poprave izborne uslove i oslabe aktuelnu vlast već da destabilizuju političke prilike i to nisu uspeli“, ocenio je Mladenović.

Izajvio je da se njegova stranka priprema za predstojeće gradske izbore u Beogradu i ukazao da imaju dobre odnose sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Prema njegovim rečima, poslednjih godina u Beogradu su ostvareni mnogi veliki projekti a predstoji realizacija onih koji se kako se izrazio dešavaju jednom u mnogo godina kao što je početka izgradnje metroa.

„Izgradnja metroa je veliki razvojni projekat  i menja koncept života u gradu…“, naglasio je Mladenović.

Iz perioda članstva u DSS-u, Maldenović je posebno ponosan na programski projekat te stranke, još od 2004. godine, o izgradnji prihvatilišta za decu koja nemaju roditelje.

„Mi smo svi zajedno uspeli da narpavimo novo prihvatilište i to je sada reprezentativni prostor i ta deca sada imaju bolju šansu…“, naveo je Mladenović.

Govoreći o pandemiji virusa korona, Mladenović je rekao da su svi članovi njegove porodice bili zaraženi i da je lično bio u najtežem stanju sa obostranom upalom pluća. Oporavljao se, kazao je, dva meseca i prvi put u životu je bio teško bolestan.

Poručio je građanima da poštuju protivepidemijske mere i da se vakcinišu kako bi se što pre vratili normalnom životu.

“Zdravlje mora da bude na prvom mestu, sve ostalo ide iz toga”, istakao je Mladenović.

Građane koji se ne pridržavaju mera,  pitao je da li znaju koliko košta državu jedan dan u bolnci, koliko koštaju vakcine, sva druga oprema rekavši da su to ogromni troškovi i da je neozbiljno i neodgovorno ne poštovati mere.

“Ako je neko uradio sve što je u njenoj moći, uradila je država Srbija”, zaključio je Mladenović ocenjujući borbu protiv kovida-19.

Na pitanje da prokomentariše aktuelnu borbu države protiv organizovanog  kriminala, Mladenović je konstatovao da se on ne može iskoreniti ali da se može suzbiti.

“Ne može niko da bude jači od države i ko god se drzne i da pomisli da je u jednom trenutku nadjačao državu, da je mnogo jak, da može sve, to mu se olupa o glavu…Jake institucije su brana od organizovanih kriminalnih gurpa i njihovog uticaja na državu“, rekao je Andreja Maldenović.

Izvodi iz biografije Andreje Mladenovića

Rođen 15. marta 1975. godine u Beogradu. Diplomirani internacionalni menadžer i pravnik. Završio je master akademske studije na Fakultetu za inženjerski internacionalni menadžment i upisao doktorske studije na Evropskom univerzitetu u Beogradu.Kao potpredsednik opštine Zemun i odbornik Skupštine opštine Zemun, od 2000. do 2004. godine, obavljao je poslove vezane za sport i omladinu, izbeglička i socijalna pitanja i odnose sa verskim zajednicama. Od 2004. do 2008. godine bio je član Gradskog veća Grada Beograda, na poslovima iz oblasti sporta i omladine. Tokom tog mandata bio je i potpredsednik Organizacionog odbora Evropske olimpijade mladih, igara koje su se održale 2007. godine u Beogradu i član Izvršnog komiteta Organizacionog odbora Univerzijade koja je održana 2009. godine u Beogradu. U Skupštini grada Beograda izabran je za odbornika 2004. godine i obavljao je funkciju šefa odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Grada Beograda do 2013. godine. Nakon što je Vlada Republike Srbije raspustila Skupštinu grada, imenovan je za člana Privremenog organa Grada Beograda, od novembra 2013. godine do aprila 2014. godine. Na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran je za narodnog poslanika. U periodu od 2014. godine do 2018. godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika Grada Beograda. Za pomoćnika gradonačelnika izabran je 2018. godine.

Govori engleski jezik. Oženjen je, otac je troje dece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *