Analitičari: Srbiji se više ne preti, već se sa njom pregovara

Sporazum koji je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu, otvara novu etapu u odnosima Srbije i SAD i predstavlja strateški izmenjenu poziciju naše zemlje u pozitivnom smeru, kojoj se više ne preti već se sa njom pregovara, ocenjuju za Studio B analitičari.

Izvršni direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić i Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije naglašavaju da je sporazum koji je postignut dobar i za Srbe i za Albance, a da je za našu zemlju najveća korist uspostavljanje, zasad još uvek neformalnog, partnerstva sa SAD.

Sporazum je rezultat višegodiših napora Srbije da se postigne kompromis, ističu naši sagovornici. Oni naglašavaju da on nije rešio sve političke probleme, ali da svakako predstavlja veliki korak napred jer će omogućiti mir, ekonomski napredak i relaksirati odnose Beograda i Prištine.

Matić i Miletić smatraju da je jedna od najvećih koristi sporazuma značajno poboljšanje odnosa sa najvećom svetskom silom, koje nije išlo na uštrb odnosa sa Rusijom, Kinom i EU.

Pre odlaska u Vašington, šef prištinske delegacije Avdulah Hoti govorio je da će jedino razgovarati o kosovskoj nezavisnosti, a o tome se uopšte nije pričalo, što pokazuje koliki je to uspeh Srbije i koliko je Priština u defanzivi, kažu naši sagovornici. To govori, ističu, da je Priština bila primorana da menja svoje stavove i da prihvati realnost.

Za razliku od članstva Prištine u međunarodnim organizacijama, SAD su jasno stavile do znanja da podržavaju inicijativu Srbije za formiranje tkz. mini šengena i regionalni razvoj, ističu Miletić i Matić. Oni naglašavaju da su SAD naterale Prištinu da posle dve godine odbijanja uđe u projekat zajedničkog regionalnog tržišta.

Vašingtonski sporazum demantovao je sve insinuacije i tvrdnje dela opozicije da će predsednik Vučić priznati nezavisnost tkz. Kosova ili mu dozvoliti da ima stolicu u UN, smatraju naši sagovornici.

Sporazum u Vašingtonu veliki je uspeh naše zemlje i predsednika Vučića, jer smo pokazali da razumnim, dobronamernim pristupom koji teži kompromisu možemo da postignemo mnogo, neuporedivo više nego sukobljavanjem, samoizolacijom i odbijanjem svih predloga koji nam se ponude, zaključuju Miletić i Matić.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *