Analitičari: Srbija će očuvati vojnu neutralnost

Na strateškom planu stojimo dobro jer se ne oslanjamo na jedan izvor, već vitalne proizvode obezbeđujemo sa više strana, ocenjuju istoričar Saša Adamović i politički analitičar Nemanja Starović.

Politički analitičar Nemanja Starović ocenjuje da je odluka o zamrzavanju svih vojnih vežbi sa stranim partnerima, nužna i jedina moguća u datim okolnostima, jer se njome čuva vojna neutralnost Srbije. Imajući u vidu okolnosti i interpretacije po kojima se te zajedničke vojne vežbe Rusije, Belorusije i Srbije zakazane na zapadnim granicama Belorusije predstavljaju kao zveckanje oružjem u vreme povišenih tenzija u toj zemlji, odluka Vlade Srbije je, ocenjuje Starović, najbolja moguća.

Odustajanje od vojne vežbe u Belorusiji ne treba povezivati sa vašingtonskim sporazumom. Treba ga, kaže istoričar Saša Adamović, posmatrati kroz prizmu usklađivanja naše spoljne politike s politikom Evropske unije. Ovo je, kaže, jedina razumna odluka u situaciji kada je vežba na Zapadu ocenjena kao „zveckanje oružjem”.

Srbija je jasno označila evrointegracije kao strateški prioritet zemlje i mora da reaguje u skladu s obavezama prema Evropskoj uniji i da se postepeno usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Brisela. To je poruka šefa diplomatije EU Žosepa Borelja, koji kaže da je Evropska komisija svesna bliskih veza između Srbije i Rusije, ali i da se od Srbije očekuje da deluje u skladu sa svojim strateškim ciljem, članstvom u EU. Moskva odluku Beograda da odloži vojne vežbe s drugim zemljama ne smatra posledicom pritiska zapadnih zemalja i mi poštujemo tu odluku, poručio je portparol ruskog Predsedništva Dmitrij Peskov.

To da Amerika ima cilj da Srbiju udalji od Rusije i Kine nije ništa novo, ali se, ocenjuje Saša Adamović, Srbija potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu nije ni odrekla ni udaljila od prijatelja sa Istoka.

U pitanju je veliki novac, milijarde se obrću na trgovini energentima i visokim tehnologijama. Svi se trude da proguraju svoje kompanije i obezbede pravo prvenstva. Mislim da je Srbija trenutno u dobroj poziciji jer se ne oslanja na jedan, već na više izvora. Zbog toga niko ne može da nas ucenjuje i uslovljava, kaže Saša Adamović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *