Analitičari: Istorijski izbori kako za Mila tako i za srpsku zajednicu u Crnoj Gori

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori u nedelju su istorijski kako za Mila Đukanovića tako i za srpsku zajednicu, kažu analitičari za Studio B i ocenjuju da će nezadovoljstvo skandaloznim zakonom o slobodi veroispovesti rezultirati rušenjem Đukanovićevog režima.

Crna Gora je identitetski podeljena zemlja. Sedamdeset posto stanovnika je srpskog porekla, ali je posle Drugog svetskog rata napravljena veštačka podela na Crnogorce i Srbe, ocenjuju sagovornici Studija B.

Predrag Jeremić, urednik portala Embargo, kaže da Đukanović dobro zna šta ga čeka kada izgubi na ovim izborima, dok politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da je ubeđen da mu, za razliku od nekih prethodnih prilika, sada Evropa i svet neće dozvoliti izbornu krađu.

Ako Milo Đukanović pobedi na predstojećim izborima u Crnoj Gori, nikome se ne piše dobro, osim članovima njegovog klana i kriminalnim strukturama, ocenjuje Dragomir Anđelković.

Ovo su istorijski izbori kako za Đukanovića tako i za srpsku zajednicu u Crnoj Gori. Za Mila više nema nazad. Njemu i njegovoj vrhuški nije problem „dan D” već dan posle, ako izgubi vlast, kaže urednik portala „Embargo“ Predrag Jeremić.

Srbi su takođe na istorijskoj prekretnici, ali na krilima masovnih protesta mogu da se nadaju da će upravo oni biti ta snaga koja će srušiti Đukanovićev antisrpski režim.

Srbi u Crnoj Gori su u, sportski rečeno, rezultatskom zaostatku još od referenduma na kojem je izglasana, mnogi kažu falsifikovana nezavisnost Crne Gore, ali na ovim izborima, kaže Jeremić, imaju priliku da konačan rezultat preokrenu u svoju korist.

Protesti zbog skandaloznog zakona o slobodi veroispovesti rezultiraće rušenjem režima Mila Đukanovića. Evropska unija mnoge stvari može da prećuti, ali sigurno neće tolerisati eventualnu prevaru, kakvu verovatno sprema crnogorski suveren, i neće dozvoliti brutalnu izbornu krađu, ocenjuje Anđelković.

Dubinske podele u Crnoj Gori ne postoje niti su stvarne, one su površinske i politički izazvane. Čim padne režim Mila Đukanovića, većinska srpska zajednica moći će normalno da funkcioniše, ocenjuje Dragomir Anđelković.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *