Analitičari: Diplomatski koraci Srbije u pravom smeru

Srbija, zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića, je na pravom putu da polako, ali sigurno, gradi dobru poziciju na međunarodnoj sceni,

Srbija je od 2012.  na dobrom putu, cenjena i poštovana u svetu, zahvaljujući pre svega predsedniku Vučiću, ocenjuje urednik portala Embargo, Predrag Jeremić. To potvrdjuju brojni susreti sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom I Si Djinpingom, predsednikom Makronom, kancelarkom Merkel i drugim svetskim i evropskim liderima. Predsednik, kaže naš sagovornik, nesebično daje sebe i ne beži od odgovornosti, ni kada su u pitanju najosetljivije teme.

Svetski ekonomski forum i obeležavanje godišnjice oslobođenja Aušvica bili su poslednji veliki događaji za Srbiju i predsednika Vučića. Davos, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković, ima tu dominantnu ekonomsku crtu, ali je i ove godine bio Forum na kojem se razgovaralo o još mnogim globalnim temama, uključujući i one koje se tiču Srbije.

Izgradnja boljeg imidža zemlje je molekularan proces. U slučaju Srbije to ide još sporije, ako imamo u vidu satanizaciju koju smo doživeli devedesetih, ne samo kao država, već i kao nacija, ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković.

Sastanci sa svetskim političkim i ekonomskim liderima, makar i na marginama velikih skupova, veoma su značajni, posebno ako imamo u vidu aktuelnu problematiku u regionu, kojoj je zajednički imenitelj pokušaj progona srpskog naroda. Predsednik Vučić, kaže Anđelković, koristi svaku priliku da na to ukaže i siguran sam da će takav kurs zadržati i ubuduće.

Odlazak u Jerusalim je bio bitan, pre svega, simbolički jer je naša zemlja u svetu prepoznata kao borac protiv Holokausta, što je posebno važno u godinama u kojima smo bili svedoci pokušaja revizije istorije. Poziv iz Jerusalima i tretman koji smo tamo imali, kaže Dejan Vuk Stanković to definitivno potvrđuju.

Diplomatska aktivnost predsednika Vučića je sadržajna i produktivna, učvršćuje, kako njegov lični tako i ugled Srbije, koja se polako ali sigurno, ocenjuje Dejan Vuk Stanković, vraća na poziciju kakvu zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *