Ana Brnabić se u Davosu susrela sa Angelom Merkel

„Uvek je čast i zadovoljstvo susresti se sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel“, navela je premijerka na zvaničnom instagram nalogu.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Premijerka Srbije Ana Brnabić susrela se  u Davosu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a imala je i niz susreta sa predstavnicima velikih svetskih kompanija.

Predsednica vlade razgovarala je i sa predsednikom Kolumbije Ivanom Dukeom o bilateralnim odnosima dve zemlje.

Brnabić, koja u Davosu učestvuje na 50. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma, sastala se i sa predsednikom kompanije „Visa“ Rajanom Mekajnernijem i sa Džaredom Koenom, izvrsnim direktorom „Google Jigsaw“.

Brnabić:  Srbija prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost

Srbija je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost, politički, ekonomski i na svaki drugi način, poručila je  premijerka Ana Brnabić.

Brnabić, koja boravi u Davosu, danas je, pored niza sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su, kaže, prisutne ili zainteresovane da čuju nešto više o Srbiji, učestovala je i na dva panela u okviru Foruma.

Premijerka je istakla da je na panelu, koji je bio neformalni sastanak lidera na temu tehnološke revolucije, 4. industrijske revolucije i razvoja, velika pažnja posvećena Srbiji i činjenici da je Svetski ekonomski forum odlučio da upravo u Srbiji otvori prvi regionalni centar na svetu za 4. industrijsku revoluciju.

„Svi žele da čuju šta je Srbija sve uradili u poslednje tri-četiri godine u tehnološkom napretku, digitalizaciji, e-upravi. Posebno mi je drago, i to treba da služi na čast svim građanima, što je Srbija prepoznata kao zemlja koja je hrabro krenula u digitalizaciju, što nije nešto što se uobičajeno vezuje za Srbiju“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da se u Davosu predstavlja potpuno novo lice Srbije, novi potencijal naše zemlje i da sada svi obraćaju pažnju na to.

„Srbija je pozvana da učestvuje na dva panela, kao zemlja koja gleda u budućnost. I to je osnovna poruka današnjeg dana, da je Srbija prepoznata kao zemlja koja gleda u budućnost, politički, ekonomski i na svaki drugi način, i na tome treba dalje da radimo“, rekla je Brnabić.

Drugi panel, kako je prenela, odnosio se na inovacije i oblast zaštite životne sredine.

Tu je, kaže, imala priliku da se upozna sa značajnim ljudima, ali i da im uputi poziv da dođu da posete Srbiju i da pomognu da i mi, možda na efikasniji način, nastavimo da rešavamo problem životne sredine, njene zaštite i unapređenja, što, primećuje, nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu.

Brnabić je istakla da je kao dobar primer toga kako vlade mogu direktno da utiču na zaštitu životne sredine navela uvođenje elektronske uprave i podatak da je Srbija, koja je krenula u uvođenje e-uprave 2016. godine, od početka 2017. do danas spasila 10.340 stabala od seče, zato što je štampala manje papira.

„Uštedeli smo oko 517 tona papira, zahvaljujući uvođenju elektronske uprave“, podvukla je premijerka.

To je, kaže, bio podatak koji fascinira sve, i nešto čime je Srbija pokazala da brine o životnoj sredini.

„I da je uvođenje e-uprave bilo fokusirano kako na pružanje bolje usluge građanima, tako i u značajnoj meri na zaštitu i unapređenje životne sredine“, rekla je Brnabić.

INFO 24 / Foto: Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *