Ambasadorka Kine posetila Novi Sad povodom Festivala svetla

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Nj.E. Čen Bo. On joj je poželeo srdačnu dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što se i u Novom Sadu održava Kineski festival svetla, u susret kineskoj Novoj godini. Sagovornici su se složili da je to još jedan pokazatelj dobre saradnje svih nivoa vlasti u Srbiji sa ambasadom N.R. Kine i obostrane zainteresovanosti za što bolje povezivanje dveju zemalja, čiji su odnosi, kako su ocenili, na izuzetno visokom nivou.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gradonačelnik, ambasadorka i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević prisustvovali su otvaranju Kineskog festivala svetla u Limanskom parku. Taj događaj sutra će biti održan i u Beogradu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada.

Na ovaj način pokazujemo da postoji iskreno i čvrsto prijateljstvo između dve države. Zahvalan sam svima koji su pomogli da se ovaj festival održi u Limanskom parku, i da park zasija u raznim bojama. Nadam se da će brojni Novosađani posetiti izložbu tokom naredne tri nedelje, a gledaćemo da za sledeću godinu obezbedimo još veći broj lampiona. Ambasadorki čestitam kinesku Novu godinu sa željom da se naše prijateljstvo nastavi i da zajednički realizujemo velike infrastrukturne i druge projekte. Novi Sad kao Evropska prestonica kulture otvara svoja vrata i za kinesku kulturu koja ima jako dugu tradiciju – naglasio je gradonačelnik Vučević. Ambasadorka Čen Bo rekla je da kineska Nova godina predstavlja još jedan most koji spaja naša dva naroda.

Saradnja između Kine i Srbije je veoma intenzivna, a Novi Sad i Vojvodina igraju važnu ulogu. Nadam se da ćemo u novoj godini imati još više zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture, obrazovanja, infrastrukture i na drugim poljima. Želim svima mnogo sreće u kineskoj Novoj godini – izjavila je Čen Bo.

Kineski festival svetla se održava po drugi put u Srbiji, a svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga. Njihove svetlosne instalacije uvode u čudesni svet mašte i svetla, koji je podjednako zanimljiv i najmlađima i starijima. Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će biti upaljeni svako veče od 17 časova. Ulaz za sve posetioce je besplatan. Organizator Kineskog festivala svetla je Balkanopolis centar za modernu tradiciju, a inicijator i osnivač Festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između dve zemlje.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *