Ambasador Holandije otvorio izložbu o najpoznatijem Holanđaninu iz Valjeva

Izložba fotografija „Stvorene da svedoče“ dr Arijusa Van Tinhovena, otvorena je danas u Narodnom muzeju u Valjevu.

Izložbu je otvorio ambasador Holandije u Beogradu Hiles Bešhor Pluh, koji se zahvalio Valjevu što čuva uspomenu „na najpoznatijeg Holanđanina iz Valjeva dr Arijusa Van Tinhovena“.

Na otvaranju izložbe su pored autora dr Vladimira Krivošejeva, govorili gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, direktorka Narodnog muzeja Jelena Nikolić Lekić i profesorka Filološkog fakulteta prof. dr Jelena Novaković Lopušina.

Gradonačelnik Gvozdenović je u svom obraćanju rekao da je Valjevo grad koji zauzima posebno mesto kada je u pitanju Prvi svetski rat, upravo zbog činjenice da je ovde izvojevana prva velika pobeda saveznika nakon Kolubarske bitke.

Fotografije holandskog lekara dr Arijusa Van Tinhovena, koji je u Prvom svetskom ratu lečio stanovnike Srbije i Valjeva, naročito za vreme velike epidemije pegavog tifusa, prikazuju detalje sa balkanskih ratišta od 1912. do 1916. godine i svedoče o tadašnjem životu i stradanju našeg naroda, ali i o izgledu gradova, sela i ljudi.

Autor izložbe je dr Vladimir Krivošejev u produkciji sa Narodnim muzejom iz Valjeva, a finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prati je publikacija na srpskom i engleskom jeziku, čiji su recenzenti prof. dr Jelena Novaković Lopušina, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, pukovnik prof. dr Dragan Mikić, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Vojno- medicinske akademije u Beogradu i dr Milić Milićević, viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

Izložba će biti otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu do 20. januara 2020. godine.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *