Aktuelnosti o novom programu još dostupnije: Sve o “Mojoj prvoj plati” i na Viberu

Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula je Viber zajednicu (Viber Community) “Moja prva plata” putem koje će biti dostupne sve relevantne informacije o programu usmerenom na podršku zapošljavanju mladih i rešavanju problema manjka kadrova u privredi.

Svi zainteresovani, a pre svega poslodavci i mladi sa završenom srednjom školom ili fakultetom, moći će da se pomoću Viber zajednice informišu o aktuelnostima u okviru programa “Moja prva plata”, uslovima konkursa, prijavi za program obuke, i dobiju ostale važne informacije.

Program Vlade Srbije realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PKS, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i e-Upravu.

Sve kompanije u Srbiji, počev od velikih sistema do mikroprivrednih subjekata i preduzetnika, mogu da se, do 25. septembra, prijave za program “Moja prva plata”. Zahvaljujući ovoj inicijativi, poslodavci mogu brzo i sigurno doći do deficitarnih zanimanja različitih obrazovnih profila – inženjera, ekonomista, pravnika, tehničara, vozača, trgovaca, ugostitelja, zanatlija… Poslodavci koji su zainteresovani za ucešće u programu objavljuju konkretne radne pozicije sa opisom poslova.

Program poslodavcima daje šansu da povećaju obim poslovanja, da investiraju u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove podmlade svoj kolektiv, unesu kreativnu i inovativnu snagu i energiju u postojeći tim.

Program je okrenut društveno odgovornim poslodavcima – onima koji veruju da mladim ljudima treba dati šansu i koji su spremni da osmisle i sprovedu kvalitetan plan obuke za osposobljavanje mladih za rad na konkretnim poslovima.

U ovom programu otvorena je mogućnost da 10.000 mladih sa diplomom srednje škole ili fakulteta prva radna iskustva stiču kod poslodavca. Za ovu namenu iz budžeta je opredeljeno dve milijarde dinara, a sredstva će se isplacivati direktno korisnicima preko Nacionalne službe za zapošljavanje, rekla je Ana Stojanović, rukovodilac Službe za dualno obrazovanje PKS.

U okviru programa devetomesečnog osposobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara za mlade sa visokim obrazovanjem. Mladi do 30 godina bez radnog iskustva moći će da konkurišu od 1. do 15. oktobra.

Početak obuka očekuje se u decembru 2020. godine. Tokom devet meseci osposobljavanja za rad mladi će steći prva radna iskustva, primeniti stečena znanja i razviti nove veštine, unaprediti radne navike i za svoj rad dobiti novčanu naknadu.

Obuke kadrova uz podršku mentora

Osposobljavanje za rad biće sprovedeno po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku. Po završetku, polaznici programa dobiće potvrdu o obavljenom osposobljavanju na konkretnim poslovima, koja povećava šansu da dobiju zaposlenje za koje su se školovali. Radne pozicije objavljuju se na veb-prezentaciji programa Moja prva plata. Najveći broj prijava zainteresovanih kompanija je iz Beograda i Niša, ali ne zaostaju ni Novi Sad, Kraljevo, Kruševac, Valjevo i drugi gradovi. Za sada primat ima privatni sektor, u prijavama prednjače mala i mikro preduzeca sa malim brojem zaposlenih.

INFO 24 / Blic / Foto: Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *